Annons:

MÅNGA MILJONER TILL KOMMUNERNA – SÅ MYCKET FÅR DIN KOMMUN

Mångmiljontillskott till kommunerna i norra Kalmar län. Foto: MostPhotos

MÅNGA MILJONER TILL KOMMUNERNA – SÅ MYCKET FÅR DIN KOMMUN

På måndagen presenterade regeringen en – enligt Stefan Löfvens – "sjujäkla" satsning på välfärden. Kommunerna i Kalmar län får ett sammanlag tillskott på i runda tal 730 miljoner för 2021. 

Annons:

Det var under en gemensam pressträff på måndagsförmiddagen som statsminister Stefan Löfven och Centerpartiets partiledare Annie Lööf uppgav att man nått en överenskommelse i höstbudgeten.

– Vi är i ett läge där vi ska starta igång Sveriges ekonomi. Vi har starka statsfinanser vilket gett oss muskler att rädda många företag och nu tar vi nästa stora steg. Budgeten för 2021 är historiskt kraftfull, säger Löfven och fortsätter:

– Om ni ursäktar mig så är det här en sjujäkla satsning på välfärden. Det är den största satsningen på äldreomsorgen någonsin. Vi ska ha världens bästa äldreomsorg. Den tryggheten förtjänar de äldre som byggt vårt land.

För Kalmar läns kommuner innebär det totalt 730 miljoner kronor. 

– Satsningen på äldreomsorgen är dessutom en permanent satsning och det är förstås otroligt välkommet. Man kan inte kalla detta för något annat än en historisk satsning på välfärd och framför allt på äldreomsorgen, säger Anders Henriksson, ordförande för S i Kalmar län. 

"En välfärd att lita på"

Totalt får Sveriges kommuner och regioner dela på 19,7 miljarder kronor 2021. Tillskottet på fyra miljarder till äldreomsorgen är ett permanent tillskott. 

Region Kalmar län får 166 miljoner kronor. För Västerviks kommun blir det 54,1 miljoner kronor i nya pengar, för Vimmerby kommun 21,7 miljoner kronor och för Hultsfreds kommun 20,3 miljoner kronor.

– För mig är det självklart att vi ska ha en välfärd att lita på i landet. I dag genomför vi därför en generell höjning av statsbidraget till kommuner och regioner på 10 miljarder år 2021 och fem miljarder år 2022, säger Stefan Löfven.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt