Annons:

Anställningsgraden av sjuksköterskestudenter ska öka

Anställningsgraden av sjuksköterskestudenter ska öka. Foto: MostPhotos

Anställningsgraden av sjuksköterskestudenter ska öka

Anställningsgraden av sjuksköterskestudenter som slutfört sin utbildning ska öka. Dessutom görs ett tillägg i patientsäkerhetslagen om skyddad yrkestitel för undersköterskor. Det tog regionstyrelsen beslut om förra veckan. 

Annons:

75 procent av de nyutexaminerade sjuksköterskorna från Linnéuniversitet bör anställas av Region Kalmar län. I dag rör det sig om 60 procent. Det framgår av en utredning som gjorts kring hur nyutexaminerade sjuksköterskor ges anställningserbjudande. 

– Eftersom vi har behov av att rekrytera fler sjuksköterskor har utredningen givit regionen viktiga verktyg som kan bidra till att knyta studenter till verksamheten. Gällande skyddad yrkestitel är det bra att övergångsreglerna är generösa på 10 år så att ingen riskerar att hamna i kläm. Det är avgörande att Region Kalmar län har en kvalitetssäkrad rekryteringsprocess samtidigt som nya medarbetare lockas.  Några förbättringsområden är att tydliggöra framtidsutsikterna för sin utveckling inom Region Kalmar län, öka antalet sociala aktiviteter som genomförs för sjuksköterskestudenterna, och öka möjligheterna att få prova olika inriktningar, säger Mattias Adolfson (S), regionråd med ansvar för personalfrågor, i ett pressmeddelande.

Sverigedemokraterna ville ha ett tillägg om att utveckla en bostadsservice tillsammans med kommunerna för att kunna attrahera fler sjuksköterskor, men det förslaget avslogs av majoriteten. 

"Viktigt steg"

Länsunionen, bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna, ställer sig också positiva till förslaget om att göra ett tillägg i patientsäkerhetslagen om skyddad yrkestitel för undersköterskor.

– Den skyddade yrkestiteln för undersköterskor är ett viktigt steg att ta. Det är en stor grupp medarbetare som är oerhört viktiga för vården. Förhoppningen är att detta ska leda till en stärkt kvalitet och en ökad patientsäkerhet samtidigt som stärker yrkets status ytterligare. Samtidigt redovisas en utredning som har utrett förutsättningarna för att ge ett anställningserbjudanden till sjuksköterskestudenter som slutfört sin utbildning, säger Adolfsson. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt