Annons:

Jennies mamma: ”Det är konstigt att Hovrätten inte ser vad vi ser”

Gunilla, mamma till Jenny som sköts till döds i oktober förra året berättar om hur hon ser på hovrättens dom.

Jennies mamma: ”Det är konstigt att Hovrätten inte ser vad vi ser”

Jennie dödades den åttonde oktober förra året när hennes pojkvän sköt henne i pannan. Han dömdes senare till sex år och fyra månaders fängelse för grovt vållande till annans död. Jennies Mamma Gunilla överklagade domen till hovrätten som fastställde tingsrättens dom. Idag säger Gunilla att hon känner sig tom inombords.

Annons:

Idag klockan elva kom domen om det uppmärksammade fallet där en ung kvinna dödades av sin pojkvän för elva månader sedan. Jennies mamma Gunilla accepterade inte att mannen inte dömdes för mord, utan för grovt vållande till annans död.

– Min advokat ringde och berättade om domen. Jag förstår inte varför hovrätten inte ser det vi ser. Jag tycker att lagstiftningen skyddar förövaren och inte offret, säger Gunilla.

Det Gunilla menar med att rätten inte ser vad som skett är de oförklarliga blodstänken i ett hörn av det rum där Jennie sköts.

– Hon låg med fötterna mot blodet. Han hade vänt Jennie efter att han hade skjutit henne. Det fanns inget blod på sängen där hon låg. Det finns så många graverande omständigheter som jag anser inte rätten tog till sig, säger Gunilla.

Vill se strängare straff

Hon efterlyser strängare straff för personer som dödar kvinnor på liknande sätt.

– Förövare får straffrabatt och han kan vara ute igen om fyra år. Då vet jag att han kommer att göra allt för att få vårdnaden om mitt barnbarn, det enda som jag har kvar av Jennie. Men jag ska kämpa stenhårt för att han inte ska få vårdnaden av barnet. Jag ska kämpa om jag så dör för att så inte ska bli fallet.

Hon säger att det hon fått veta nu efter rättegången så inser hon att det är att den man som dödade Jennie är grovt kriminell på andra sätt än att ha dödat hennes dotter.

– Mitt barnbarn ska inte växa upp i ett hem där det knarkas och säljs narkotika. Jag är övertygad om att mannen kommer att fortsätta på den banan när han blir frigiven.

Har du vårdnaden om ditt barnbarn nu?

– Nej, det har jag inte. Socialen sa att jag inte fick det eftersom det förelåg ett hot mot barnet. Då förstod jag inte varför de tog barnbarnet ifrån mig, men nu efter rättegången inser jag att det var rätt beslut. Det föreligger ett hot mot pojken.

Rättegångskostnader

Gunilla får stå för alla sina egna rättegångskostnader medan staten kommer att ta rättegångskostnaderna för mannens advokater.

– Jag är så tacksam för alla insamlingar som har gjorts för att jag ska kunna betala mina egna rättegångskostnader. Det blir till och med lite pengar över och de ska jag lägga i en fond för utsatt kvinnor och barn som råkar lika illa ut som Jennie. Hon är inte den sista kvinna som dödas eller våldtas av män liknande hennes tidigare pojkvän.

Gunilla säger att pengarna ska förvaltas på rätt sätt så de kommer till nytta så det blir ett stöd till brottsoffer.

Ska fortsätta kämpa

Gunilla tänker inte ge sig efter hovrättens dom.

– Jag ska fortsätta kämpa. Jag har pratat med min advokat om vi ska överklaga till Högsta domstolen, men de tar troligtvis inte upp det här fallet, så jag ska kämpa på andra sätt.

Hur då?

– Jag ska inte vara tyst. Jag ska samla ihop så många människor jag kan runt omkring mig och tala ut i massmedia om hur allvarligt det är att lagstiftningen tar förövarens parti och jag kommer att skydda mitt barnbarn så länge jag lever. Jennies pojkvän ska aldrig få vårdnaden om pojken.

Hur ska du ta hand om dig och din familj i kväll?

– Jag ska smälta domen. Just nu känner jag mig väldigt tom inombords. Jag visste att det fanns en chans att hovrätten skulle döma på det sättet de gjorde. Men jag vill smälta det nu.

Hon säger att hela familjen är bestört över hur rätten har dömt.

– Min äldsta son är totalt under isen och har varit sjukskriven sedan Jennie dog. Vi i familjen får ta hand om varandra och senare när allt har lagt sig ska jag ta hjälp för att instifta fonden som ska hjälpa fler utsatta kvinnor, säger Gunilla.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt