Annons:

Ny digital tjänst underlättar vid bostadssökande:

Hultsfreds Bostäder satsar på en ny digital tjänst för att effektivisera uthyrningsprocessen av lägenheter i Hultsfreds kommun. Foto: Ossian Mathiasson

Ny digital tjänst underlättar vid bostadssökande: "Mer synligt om vad som är ledigt"

Det kommunala bostadsbolaget Hultsfreds Bostäder startar nytt digitalt ärendehanteringssystem för bland annat bostadskön. 
– Det är ett nytt system som implementeras så smått, säger Åke Nilsson (KD), ordförande i Hultsfreds Bostäder. 

Annons:

Tanken med det nya systemet är att öka tillgängligheten för sökande hyresgäster och effektivisera uthyrningsprocessen. 

Både Helena Grybäck Svensson och Åke Nilsson pekar på vikten av att mobila tjänster ger den enskilda hyresgästen möjlighet att själv påverka sitt boende och följa ett ärende eller se dokument digitalt. 

– Det är viktigt att det går smidigt och vi vill snabba upp processen när vi får omsättning i hyresbeståndet. Det förekommer för långa ledtider som gör att vi förlorar månadshyror som känns onödiga. Här kan man vara mer på alerten, gå in och sätta upp sig som intressent för en viss lägenhet mer än att stå i en allmän kö, säger Åke Nilsson. 

"Påverkar vårt arbete"

Det nya systemet är helt webbaserat så hyresgästerna kommer åt det via webbläsare eller i appen för antingen Android och iPhone. När man har loggat in kan man se kötid, göra en intresseanmälan på lägenheter och svara på erbjudanden som dyker upp. 

– Det påverkar vårt arbete och förhoppningsvis underlättar det för de som söker lägenheter. Det är svårt att säga om det innebär någon besparing för vår del. De som inte har den digitala vanan kan ringa ett samtal för att få hjälp med att läggas in i kön, säger Åke Nilsson. 

"Behöver vara mer aktiv"

Helena Grybäck Svensson ser många fördelar med den digitala bostadskön och alla andra tjänster som tar plats i systemet. 

– Vi är i uppstartsskedet så vi filar på de sista detaljerna. Det funkar så man kan gå in och se lägenheter och ställa sig i kö. De som har stått i kö tidigare är redan inlagda och överförda i det här systemet så de finns där med sin historik och köpoäng. Det är ett nytt system som byggs ut allt eftersom, säger Helena Grybäck Svensson.

Vad är fördelarna med den digitala bostadskön?

– Jag tänker att det blir mer synligt om vad som är ledigt samtidigt som man behöver vara mer aktiv i kön. Här kan man välja vilka områden man ska stå i kö på. Det blir lättare att få rätt erbjudanden till rätt kund och då blir det en snabbare process när man har en lägenhet som man är intresserad av. 

Drygt 100 lediga lägenheter

Det digitala systemet smög igång redan i juni och efterhand läggs lediga lägenheter in. 

– Vi kommer publicera så många lägenheter som vi bara kan. Vi har ett knappt 100-tal lediga lägenheter. Vi har ett 40-tal lägenheter i Virserum och de flesta är i våra ytterorter. Alla är inte i uthyrningsbart skick, bland annat flera ettor utan dusch i Virserum. Det är många små lägenheter som kan vara svåra att hyra ut, de når inte upp till dagens standard. Vi publicerar nog inte dem förrän vi har gjort någon åtgärd, säger Grybäck Svensson och fortsätter:

– Har man tur så kan man få en lägenhet väldigt snabbt om man väljer något där det är först till kvarn. Är inte intresset så stort så kan man få en lägenhet snabbt. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt