Annons:

Hårt tryck på självtesterna – nu utökas kapaciteten

Under den senaste tiden har trycket på självprovtagningen för covid-19 i länet ökat rejält. Nu utökas kapaciteten. 

Annons:

Det är i sjukhusstäderna som kapaciteten förstärks. I Oskarshamn blir det möjligt att hämta ett kit vid sjukhus, i Västervik förlängs hämtningstiderna över helgerna vid ett apotek i Kalmar vid två.

"Under de senaste veckorna har ett ökat tryck märkts när det gäller egenprovtagning. På flera apotek i länet har tider varit fullbokade flera dagar framöver", skriver Region Kalmar i ett pressmeddelande. 

Fakta

Självtester i Kalmar län

All provtagning kräver att man har gjort en tidbokning i samband med beställningen via 1177.se. Förutsättningen är att man har en e-legitimation. På grund av smittorisken måste man ha ett friskt ombud med giltig legitimation som hämtar och lämnar testet för den som ska provtas. Ombudet måste också ha med legitimation för den som beställt testet. Har man inte möjlighet att skaffa sig e-legitimation ska man vända sig till sin hälsocentral.

Egenprovtagning innebär att man tar prov på sig själv med provtagningspinne i näsa och i svalg. Sedan lämnas provet in på samma ställe där man hämtade provtagningskitet. I normalfallet finns svar på provet inom 48 timmar. Svaret får man genom att logga in på 1177.se.

Källa: Region Kalmar

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt