Annons:

GLÄDJEBESKEDET: Besöksförbudet på äldreboendena hävs

Landets äldreboenden öppnas för besök igen. Foto: MostPhotos

GLÄDJEBESKEDET: Besöksförbudet på äldreboendena hävs

Besöksförbudet på landets äldreboende hävs med omedelbar verkan. Det efterlängtade beskedet lämnades på en presskonferens alldeles nyss.

Annons:

– Det nationella besöksförbudet har för många äldre och deras anhöriga vart en av de svåraste begränsningarna under pandemin. Därför var det ett tufft beslut att fatta. Därför är jag är innerligt glad att besöksförbudet från och med 1 oktober kommer att upphöra, sa Lena Hallengren.

Beslutet om att införa besöksförbud fattades 30 mars och har fått hård kritik för att ha varit senfärdigt. I det skedet hade många kommuner redan stängt sina äldreboenden med egna beslut.

"Spridningen har nästan upphört"

Hallengren menar att situationen är fortsatt allvarlig:

– Även om det mesta går åt rätt håll i smittspridningen kan vi komma att drabbas av nya utbrott. Det innebär ett stort ansvar för äldre och deras anhöriga och därför måste var och en av oss ta ett stort ansvar.

Många av Sveriges dödsfall i covid-19 har drabbat personer på särskilda boenden. Nu är situationen en annan.

– Möjligheten att testa personalen har förbättras väsentligt sedan i början på sommaren. Smittspridningen på särskilda boenden har också nästan upphört. För att stödja kommunerna har Socialstyrelsen tagit upp bindande regler som kommer omfatta särskilda boenden under pandemin. De föreskrifterna säger verksamheterna måste göra en riskanalys för att hålla god kvalitet på omvårdnad och stöd, säger Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt