Annons:

Giftinformationscentralen varnar för Dragon´s Breath – livsfarlig trend

Nu varnar Giftinformationscentralen för Dragon´s Breath. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Giftinformationscentralen varnar för Dragon´s Breath – livsfarlig trend

Ungdomar i tidiga tonår köper majsbollar fyllda med flytande kväve och stoppar i munnen. Nu varnar Giftinformationscentralen för den nya livsfarliga trenden. 

Annons:

Under den senaste tiden har Giftinformationscentralen fått in fall där risk förelegat för allvarliga konsekvenser efter intag av Dragon´s Breath. Det rör sig i första hand om ungdomar i tidiga tonåren som köper majsbollar fyllda med flytande kväve och sedan stoppar i munnen.

Konsekvenserna av den nya trenden kan bli mycket allvarliga. Man riskerar exempelvis sprucken magsäck och medvetslöshet. 

Dragon´s Breath ska stoppas in i munnen och sedan ska man stötvis puffa ut kvävgas. 

– Vi vill varna framförallt ungdomar i tidiga tonåren, som ser det här på sociala medier. Just nu är det framför allt på Tik-Tok, men det har också förekommit på Instagram. Att stoppa dessa bollar i munnen kan få mycket allvarliga konsekvenser, säger Christin Edmark, överläkare vid Giftinformationscentralen.

Kan vara livshotande

Dragon´s Breath kan vara livshotande eftersom flytande kväve snabbt omvandlas till gas och expanderar inne i kroppen, vilket kan leda till att magsäcken spricker. Man kan också få frostskador i mun och svalg, i andningsvägar och mag- eller tarmkanalen. 

Fenomenet var som störst i USA sommaren 2018. Det förbjöds då i landet. 

Den senaste tiden har Giftinformationscentralen uppmärksammats av sjukvården på att det förekommer fall i Sverige. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt