Annons:

NYA MILJONER TILL HULTSFRED – KOMPENSERAS FÖR FLYKTINGMOTTAGANDET

Lars Rosander är glad över att Hultsfreds kommun kompenseras för flyktingmottagandet med drygt sex miljoner. Foto: Ossian Mathiasson

NYA MILJONER TILL HULTSFRED – KOMPENSERAS FÖR FLYKTINGMOTTAGANDET

Hultsfreds kommun är en av sex kommuner i Kalmar län som får ett särskilt tillskott för att ha haft ett högt flyktingmottagande. 
– Att vi får just 6,3 miljoner kronor för flyktingmottagandet var en ny uppgift för mig, säger Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfreds kommun. 

Annons:

Socialministern Lena Hallengren (S) och riksdagsledamoten Björn Petersson presenterade på måndagen höstbudgetens betydelse för Kalmar län och bjöd på en positiv nyhet som berör Kalmar län i allra högsta grad. 

200 extra miljoner kronor ska gå till kommuner som ”tagit ett extra stort ansvar” i samband med flyktingkrisen. 
Sex kommuner i Kalmar län, bland annat Hultsfreds kommun, får ett särskilt tillskott på totalt 22,8 miljoner.

Nya miljoner till Hultsfred

Hultsfreds kommun får i generella statsbidrag 35,8 miljoner kronor och utöver det får de 6,3 miljoner för att ha haft ett högt flyktingmottagande.

– Jag visste att det skulle komma pengar för just den delen med flyktingmottagandet så vi räknade med pengar i den storleken. Det är väldigt välkommet. Vi är i en situation där vi håller på och ställer om vår verksamhet utifrån att vi inte har något asylboende här längre från och med 2021, säger Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfreds kommun.

Migrationsverket har lämnat bostadsområdet Stålhagen i Hultsfred och är kvar i Virserum fram till årsskiftet. 

– Det uppstår omställningskostnader. Vi monterar ner vissa delar i vår mottagningsorganisation samtidigt som vi måste jobba mycket när det gäller arbetsmarknadsenheten för att hitta jobb och sysselsättning till de som har kommit till Hultsfreds kommun. Vi behöver stödet för att kunna jobba fullt ut och få många så som möjligt i försörjning. Att det blir så mycket som 6,3 miljoner kronor är betydelsefullt och mycket positivt för oss. 

"Åtgärd för den kommunala budgeten"

Rosander berättar att etableringsperioden, som omfattar de två första åren som personen är nyanländ i en viss kommun, har gått ut för de flesta personerna. 

– Det innebär att de är en åtgärd för den kommunala budgeten. Då är det naturligtvis väldigt välkommet att få de här pengarna. Det ger oss möjlighet att jobba mer effektivt med de här grupperna för att få dem etablerade i samhället med jobb, språk och så vidare. Det känns bra att vi får beskedet här idag. 

Hur ser du på att det blir 6,3 miljoner kronor?

– Vi fick besked förra veckan att det skulle komma pengar. När vi jämförde med vad vi har fått tidigare så låg det i det häradet. Det var ungefär vad vi väntade oss.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt