Annons:

Rosander ger svar på tal – så blir cykelvägen när riksvägen breddas

Kommunalrådet Lars Rosander (C).

Rosander ger svar på tal – så blir cykelvägen när riksvägen breddas

Lennart Davidsson (KD) vill veta vad som händer med cykelvägarna i Hultsfreds kommun. Nu kommer kommunalrådet Lars Rosander (C) med svar. 

Annons:

KD-politikern har i en fråga till kommunalrådet Lars Rosander (C) bett om att få en redovisning av hur det ligger till i planeringen runt motioner som tar upp cykelleder och hur det blir med cykelleden mellan Målilla och Hultsfred när 2+1-vägen börjar byggas under slutet av 2020. 

Kommunalrådet Lars Rosander har tagit del av Davidssons frågor – och kommer med svar gällande cykelvägen mellan Målilla och Hultsfred.

– I den vägplan som Trafikverket har presenterat finns en cykelväg på hela sträckan Målilla–Hultsfred, väster om riksväg 34. Den använder befintliga grusvägar där sådana finns, och nyanlagd cykelväg söder om Hultsfred, fram till södra infarten. Sträckan man får cykla blir alltså längre än själva bilvägen då grusvägen ringlar sig mer västerut mellan Hesjön och till norr om Kejsarkullen, säger Lars Rosander. 

Cykelväg utmed Emån?

När det gäller övriga cykelleder i Hultsfreds kommun nämner Lars Rosander Dacketrampet, som introducerades 2011 och går igenom i stort sett hela kommunen. 

– Den är 117 kilometer lång. Alla eventuella framtida cykelvägar ska på något sätt kopplas ihop med Dacketrampet, säger Rosander. 

Kultur- och fritidsförvaltningen har under förra året undersökt förutsättningarna för att anlägga en cykelväg utmed Emån. 

– Förstudien har i första hand tittat på Hultsfreds och Högsbys kommuner. Projekt har genomförts med medel från leader Astrid Lindgrens hembygd. Att skylta upp en cykelväg i två kommuner är inte särskilt svårt. Det är viktigt att se leden i ett större perspektiv och se kopplingar till andra angränsande leder i närliggande kommuner som den kan knytas ihop med. En vision för cykelvägen längs med Emån är att skapa en led som tar en från ”källa till hav”. För att ta fram en sådan led behöver alla kommuner utmed ån samverka. Intresse finns från de övriga kommunerna och det är en vision att gå vidare med, säger Rosander. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt