Annons:

Smittskyddsläkaren:

Lisa Labbé Sandelin, Johan Rosenqvist och Andreas Delphin. Foto: Region Kalmar län

Smittskyddsläkaren: "Väldigt låg smittspridning i Kalmar län"

Läget kring covid-19 i Kalmar län är fortsatt stabilt. Det finns inga tecken på en ökning.
– Det är viktigt att fortsätta hjälpas åt, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

I samband med dagens digitala pressträff gav smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin en lägesbild över covid-19-situationen i Kalmar län.

– Antalet bekräftade fall ligger fortsatt väldigt lågt. Vi ser att det sker en ökning på andra platser i Sverige och Europa, men vi ser inga sådana tecken hos oss. Vi ser även en ökning i grannregionerna, säger hon och fortsätter:

– Vecka 38 hade Kalmar län lägst incidens, alltså antal fall per 100 000 invånare, i hela Sverige. Vi har haft elva bekräftade fall både vecka 38 och 39 och ligger väldigt lågt. 

"Smittspårar varje fall"

Den senaste tiden har man heller inte sett några större utbrott.

– Vi smittspårar varje fall och de flesta blir smittade av hushållskontakter, på arbetsplatser eller i samband med evenemang och högtider, som exempelvis födelsedagar. Men läget är väldigt gynnsamt och det är fortfarande viktigt att alla hjälps åt och följer rekommendationerna. Då kan vi ha ett fint läge även framåt och senare under hösten.

"Andra förkylningsvirus"

I just norra Kalmar län, där kommunerna Västervik, Hultsfred och Vimmerby ingår, har läget varit lugnt en längre period.

– Det är lite lugnare i norr de senaste veckorna. Det är en övervikt mot södra länsdelen, men det kan snabbt slå om så att säga. Totalt sett är vi under procent av testerna som visar covid-19. Det tyder på att många andra förkylningsvirus går. Det är en låg smittspridning och väldigt låg andel smittade, säger Labbé Sandelin. 

Läget inom sjukvården är också fortsatt mycket god. 

– Den allmänna situationen, om man tittar på antalet inneliggande sjuka, så är det en väldigt låg belastning. Det handlar om enstaka fall och ur det perspektivet är påverkan väldigt begränsad. Men sjukvården påverkas naturligtvis ändå, vi provtar alla personer med infektionssystem och de hålls isolerade och så vidare tills svaret har kommit, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist och fortsätter:

– Den samlade bilden är att det är en väldigt låg belastning rent sjukdomsmässigt. Nu är det stort fokus på att komma ikapp med den vård som inte kunnat bedrivas under våren och sommaren. Vi är fortsatt restriktiva med besök, men det är inget absolut förbud. Sjukdomen är långt från borta och vi måste hela tiden ha beredskap och kunna öka covid-19-vården igen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt