Annons:

HÄR ÄR NYA BESKEDET OM 50-GRÄNSEN FÖR ARRANGEMANG

Vimmerby IBK är en av de många aktörer som påverkas av reglerna för allmänna sammankomster. Nu kan gränsen för sittande publik höjas till 500 personer. Foto: Arkivbild

HÄR ÄR NYA BESKEDET OM 50-GRÄNSEN FÖR ARRANGEMANG

Regeringen har fått utstå stenhårt kritik för att man håller fast vid gränsen om max 50 personer vid offentliga sammankomster. I dag presenterade man två nya besked – bland annat införs lättnader för restauranger.

Annons:

Restauranger har haft dubbla regler att förhålla sig till under coronapandemin. 200 personer har kunnat äta mat, men har en trubadur spelat har gränsen varit 50 personer. Detta för att det senare ses som en offentlig sammankomst enligt ordningslagen.

Nu tar regeringen bort 50-begränsningen för restauranger och caféer och kulturminister Amanda Lind själv kallade den rådande ordningen för ”orimlig”. Beskedet lämnades nyss och börjar gälla 8 oktober.

– Samma verksamhet behöver inte förhålla sig till olika regelverk beroende på vilken verksamhet som bedrivs, sa Amanda Lind (MP) på presskonferensen.

Kan gå upp till 500 inom kort

Regeringen förmedlade även sin plan för att lätta för 50-gränsen när det gäller evenemang med sittande publik, som idrott och teater. Förslaget är färdigt och kommer att fattas på regeringssammanträdet den 8 oktober – förutsatt att smittläget tillåter det. Om beslutet fattas kommer det att gälla från och med den 15 oktober.

Det blir i så fall tillåtet med en publik på max 500 sittande personer, där två personer i sällskap får sitta bredvid varandra men där det annars ska skilja en meter till nästa person.

– Många är beroende av det här beskedet och därför vill vi kunna berätta när vi tänker oss det. Vi fattade beslut om att avvakta förra veckan och det kan vi ställas inför igen. Vi för en nära dialog med Folkhälsomyndigheten om riskerna för ökad smittspridning och det finns fortsatt en del frågor som vi behöver ha svar på. Vi har också gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att återkomma om framtida ställningstaganden. Med det här ökar vi träffsäkerheten och öppnar för löpande förändringar.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt