Annons:

Smittspridningen ökar i länet:

Viruset är mer aktivt, tror smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin. Foto: Pressbild

Smittspridningen ökar i länet: "Viruset är mer aktivt"

Smittspridningen ökar i Kalmar län och det kan vara en ny period länet går in i. Det siar smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.
– Viruset kan vara mer aktivt, säger hon.

Annons:

Region Kalmar län har få bekräftade fall i relation till övriga regioner i Sverige. Den 16 oktober var totalt 963 personer bekräftat smittade och en person var i behov av sjukhusvård. 33 personer har avlidit i länet under pandemin.

Inte sedan den 21 juli har någon patient intensivvårdats i länet. 

– Kalmar län har få bekräftade fall, få patienter inlagda och sedan den 5 september har vi pendlat mellan noll och en patient inlagd. Vi har lägst smittspridning i dagsläget och det är vi oerhört tacksamma för, säger regiondirektören Ingeborg Eriksson. 

Förklaringen till det gynnsamma läget kan vara flera.

– Vi har en hög ambition gällande smittspårning och ett team som jobbar effektivt med de fall vi hittar. Det gör att kedjorna kan brytas fort och av de upptäckta fall vi har nu så upptäcks två tredjedelar av smittspårningsteamet. 

Gynnsamma läget kan förändras

Samtidigt varnar hon för att läget och utvecklingen snabbt kan vända. 

– Det ser vi i närliggande län, i andra län och i andra länder. Det är viktigt att hålla i och hålla ut. Det har stor betydelse för utvecklingen framåt. Vi har också god kapacitet för testning i länet och man kan få tid för test samma dag. 

Vecka 39 hade länet elva bekräftade fall. Nu, vecka 42, handlar det om drygt 20 fall. 

– Pandemin är inte över och vi ser tecken på en ökning. Det handlar inte om stora kluster, men vi har flera spårningar på gång. Vi får se hur de närmaste veckorna utvecklar sig, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Vad beror det på?

– Jag tror vi ser början på samma ökning som runt om i landet och världen. Jag tror att årstidsvariationen är intressant. Vi trodde att viruset skulle ta fart i somras när resandet ökade och vi fick ökad trängsel på badstränder och liknande, men det blev inte så. Kanske att vi går in i en ny period där viruset är mer aktivt, där vi har kallare och torrare luft och befinner oss mer inomhus. Det är en risk för ökad smittspridning. 

Hur tror du att de kommande veckorna ser ut?

– Vi kommer nog se en ökning och många små, parallella kluster. Det är därför fortsatt viktigt att hålla i rekommendationerna och att provta sig. 

Hemisoleringen gäller

Kalmar län införde från och med i dag också hemisolering. Om en person i ett hushåll är smittad, ska samtliga i hushållet agera som om de också vore det. 

– Nu tillämpar vi det också i vår region. Har man inga symtom upphör förhållningsreglerna efter sju dagar och kommande vecka, alltså dag åtta till 14, är det viktigt att ha ökad uppmärksamhet på symtom och provta sig vid minsta lilla. Kan man jobba hemifrån ska man göra det, men kan man inte det så ska man få smittbärarpenning. Det är viktigt att betona att förhållningsregler får man av sin läkare. Arbetsgivare kan alltså inte beordra någon hemisolering och man kan inte göra det själv heller. Det blir alltid en individuell bedömning och det finns en lång lista över möjliga undantag. 

Barn och ungdomar i skolåldern är helt undantagna från hemisoleringen.

– Så länge de inte har symtom ska de fortsätta att gå i skolan. De ska dock undvika fritidsaktiviteter och att träffa kompisar. 

Varför ska barnen fortsätta gå i skolan?

– Det här är nationella riktlinjer från Folkhälsomyndigheten och man gör bedömningen att barn inte är motorn. Det är viktigt att barn går i skolan och att skolplikten gäller. Men de ska inte delta i annat än skolverksamheten.

Lokala råd

Folkhälsomyndigheten har också tagit fram nya allmänna lokala råd, som kan aktiveras av myndigheten tillsammans med smittskyddsläkaren.

– Det görs om man anser att det behövs i en viss region på grund av tecken på ökad smittspridning eller ett stort lokalt utbrott.

Det kan röra sig om att begränsa invånarnas resande, alltså en återgång till tvåtimmarsregeln, och att uppmana invånarna att undvika kollektivtrafik eller att begränsa umgänget med personer i riskgrupper. 

– Ett exempel kan vara om man ser att det är trångt i kollektivtrafiken och det pågår spridning. Vi vet inte vad som kommer hända och ingen har använt detta än. Jag tror inte heller att vi kommer bli först. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt