Annons:

Restriktionerna lättas för äldre – ”Kan leva som alla andra”

De särskilda restriktionerna för personer över 70 år hävs. Foto: Pressbild

Restriktionerna lättas för äldre – ”Kan leva som alla andra”

Regeringen lättar på de särskilt restriktionerna som gällt personer över 70 år. Beskedet lämnades på en presskonferens under torsdagsmorgonen.

Annons:

I ett halvår har personer över 70 år rekommenderats så få sociala kontakter som möjligt – allra helt stanna i hemmet. Nu hävs de särskilda råden för äldre.

– Äldre och personer i andra riskgrupper ska omfattas av samma rekommendationer som resten av befolkningen. Vad betyder det när dessa tas bort? I grunden innebär det att alla i Sverige får samma ansvar. Det är avgörande att varenda en av oss följer rekommendationerna, sa socialminister Lena Hallengren.

Minskad smittspridning

En orsak till att restriktionerna lyfts är att smittspridningen minskat jämfört med i våras.

– En viktig faktor är den minskade smittspridning sedan bedömningen i maj. Påfrestningen på vården är betydligt lägre i landet. Plus att det andra väger över mer och mer, speciellt efter sommaren då man kan kunde ses utomhus. Kommer man in i en vintersäsong så ställs det på sin spets och vi vill ha långsiktiga åtgärder som efterlevs. Annars kommer människor inte orka med att följa detta, säger Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten.

Lena Hallengren poängterade att de äldre inte kan leva som vanligt – men som alla andra.

– Äldre löper fortsatt högre risk för att bli allvarligt sjuka. För dig som är 70 år eller äldre eller i annan riskgrupp, vardagen kan fortfarande inte vara som före pandemin. Men det finns sätt att leva och inte bara överleva. Du kan träffa en älskad vän om båda håller avstånd. Trängs inte när du handlar, använd inte kollektivtrafik om du inte måste, motionera gärna men håll avstånd på en meter. Går du på restaurang, vänd om i dörren om det är trängsel, säger Hallengren.

"Har följts väldigt bra"

Carlsson lyfte fram att de särskilda restriktionerna för äldre räddat liv:

– Trycket på vården är på lägre nivå än tidigare. Viktig anledning till det är att personer över 70 år tagit enormt ansvar under pandemin. Tidigt i våras sa vi att gruppen ska undvika fysisk kontakt med andra och vi kan se i våra analyser att detta har följts väldigt bra, sjukligheten har minskat och färre har fått IVA, ett stort antal liv har kunnat räddats på det här sättet, säger Johan Carlson, FHM.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt