Annons:

Antalet fall ökar – men ännu inte antalet inlagda:

Vi vill inte hamna där igen, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin om vårens läge inom vården. Foto: Pressbild

Antalet fall ökar – men ännu inte antalet inlagda: "Vill inte hamna där igen"

Antalet fall ökar nu drastiskt i Kalmar län. Men inom sjukvården är läget ett helt annat än under våren.
– Vi vill inte hamna där igen, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

Under flera månader har smittspridningen i Kalmar län varit begränsad och till och med mycket låg periodvis. Nu har den börjat ta fart igen. Redan förra veckan började antalet bekräftade fall tillta – och den här veckan har ökningen eskalerat. 

58 bekräftade fall har upptäckts och två dygn återstår av veckan. Rekordnoteringen från vecka 22 och vecka 27 ligger på 73 fall. Men det finns en stor, och avgörande, skillnad. I nuläget vårdas endast två personer på sjukhus och ingen är i behov av intensivvård. 

– En anledning kan vara att vi inte vet hur det såg ut med positiva fall i början av pandemin. Det provtogs inte alls lika mycket. Möjligtvis är det så att vi har blivit bättre på att skydda de äldre och sköra. Jag varken tror eller hoppas att det blir samma situation som under våren. Vi har betydligt bättre förutsättningar med smittspårningen, provtagningen och flödet inom vården. Vi står bättre rustade, säger hygienöverläkare Per-Åke Jarnheimer, men tillägger: 

– Men tittar man på andra regioner, och då tänker jag främst på Uppsala, är läget ganska likt det man hade i våras. 

Ska öka kapaciteten

Ett sådant läge, med ett högt antal inlagda på intensivvårdsavdelning, vill man förstås undvika till varje pris. 

– Det är något vi är bekymrade för. Vi vill verkligen inte hamna där igen, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin. 

Hinner smittspårningsteamet med att smittspåra alla nya fall?

– I dagsläget hinner de kontakta samtliga fall och vi håller på att öka deras kapacitet. Det jobbas intensivt med det. Vi ser att deras insats är viktig. Tidigare har det varit mellan hälften och två tredjedelar av fallen som har hittats i smittspårningen. Men hur det ser ut den här veckan kan jag inte säga nu. 

Är de nya fallen kopplade till något särskilt utbrott?

– Det är flera parallella utbrott kan man säga. 

Varför ökar smittspridningen just nu?

– Varför är svårt att säga. Vi har legat lite efter många andra regioner och kanske inte haft så mycket smittspridning tidigare. Det gör att det finns förutsättningar för att många ska bli sjuka. Vi ser heller ingen enstaka händelse som ligger bakom, vilket är extra oroande. Vi ser att det dyker upp fall här och där, säger Per-Åke Jarnheimer. 

"Ingen tillfällighet"

Både Vimmerby och Hultsfred är två kommuner som fortsatt är lindrigt drabbat. 

– Det handlar om var smittan tar sig in och var det börjar. Städer och större tätorter fungerar som en motor i smittspridningen. Det är ingen tillfällighet att Stockholm, Göteborg och Uppsala haft många fall. 

Men med tanke på hur många fler som testas nu jämfört med i pandemins tidiga skede, är förstås antalet inlagda på sjukhus och intensivvårdsavdelning viktiga parametrar för att göra jämförelser. 

– Det är där man ser lidandet och dödsfallen. Det är sällsynt att de som är unga blir rejält sjuka, men risken är att smittan letar sig in i vården om många är sjuka i samhället. Vi varken smittspårade eller testade lika intensivt i våras, vilket gör det svårt att jämföra totalsiffrorna. 

Något som oroar är dock läget i grannregionen Kronoberg, där man ser en mycket snabb ökning av antalet inlagda på IVA. 

– En hög belastning gör att man måste ställa in annan viktig vård och därför är det viktigt att hålla smittan nere förstås. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt