Annons:

Putte Svensson Sahlin och hans Hotell Hulingen har drabbats av många avbokningar för julbord, hotellnätter och konferens efter den senaste tidens coronaökning. Foto: Ossian Mathiasson

Avbokningar i massor efter coronaökningen: ”Man ser ingen väg ur det"

Coronapandemin har tagit fart på nytt. Nu drabbas Hotell Hulingen av många avbokningar för julbord, hotellnätter och konferenser. 
– Det är nästan identiskt med hur det var i mars. Allt som alla företag eller offentliga verksamheter avbokas, säger hotellägaren Putte Svensson Sahlin.

Annons:

Coronaläget är allvarligt och utvecklingen går åt fel håll med stor smittspridning i flera regioner och kommuner. 

På tisdagen presenterade statsminister Stefan Löfven (S) nya, tuffa coronaåtgärder för Sverige. Max åtta personer får sitta vid samma bord på restauranger och myndigheterna har fattat beslut om skärpta råd i flera närliggande regioner, bland annat Kronoberg, Jönköping och Östergötland. Hotell Hulingen drabbas hårt av de nya beskeden. 

– Många avbokningar kom i tisdags när Löfven gick ut och gav nya restriktioner. Det är ingen större skillnad. Hos oss sitter man aldrig mer än åtta personer och det är avstånd. I puben har vi 40 personer och på övervåningen kan vi ta in 80 personer med avstånd. Vi har lösningar för det, men det spelar ingen roll då det avbokas ändå. Vi har anpassat julbord och konserter med olika ankomsttider. Det enda som är kvar är julbord för privatpersoner och mindre grupper. Allt annat med julbord, hotellrum och konferenser försvinner, säger Putte Svensson Sahlin och fortsätter:

– Redan innan restriktionerna kring åtta personer i sällskapet så har vi möblerat efter det. Så fort vi hör att det blir så börjar vi ta höjd för det så man är lite förberedd. 

Skrev inlägg på social medier

Det som har ställts in de senaste dagarna är julbord, konferenser och hotellnätter. Hultsfreds FK har ställt in sin årsfest och Hultsfreds kommun har gjort likadant med fullmäktiges julsamkväm i december. 

– Det har skett avbokningar hela tiden, både i går och i dag. Förra året hade vi 3 000 julbord och nu kan det som bäst bli 500 julbord. 

I ett inlägg på sociala medier har Putte Svensson Sahlin förklarat hur han och personalen känner i denna svåra, påfrestande tid. 

– Just nu springer man i ett ekorrhjul och hittar inte riktigt vägen ut. Nu försvinner allt som ger energi när folk bokar av. Man hade precis fått upp farten, börjat springa igen och såg att det fanns en väg ut när allt försvann igen. Jag förstår att det införs hårdare restriktioner. Det finns en logik i det som sker. När folk pratar om det så blir man orolig.

Hur ser du på att den senaste tidens coronaökning som ställer till det för din verksamhet igen?

– Det jobbigaste är den mentala biten med att hitta motivationen. För personalen är det jäkligt jobbigt att svara i telefonen när man hela tiden vet att det är någon som vill boka av. Man ser att det blir mindre och mindre att göra och blir orolig för sitt jobb. Man ska ändå hålla humöret uppe trots att man nästan har gråten i halsen.

"Ser ingen väg ur det"

Putte Svensson Sahlin vittnar om att det har varit en jobbig vecka. 

– Man ser ingen väg ur det när det kommer en gång till. Man tappar suget. För två veckor sedan var jag sugen även om jag visste att något var på gång. När man får en stor avbokning så blir man helt knäckt och man tar sig inte för någonting. Jag har inte sovit på två nätter. 

Han berättar hotellet ska genomföra det som de har åtagit framöver. 

– Vi kommer inte ställa in eller ändra något. Det är om det skulle komma en restriktion där vi måste gå från 80 till 50 personer. Vi har inte så många evenemang där vi har mer än 50 personer i dessa tider.

På grund av coronapandemins bastanta tag om samhället är det mer eller mindre omöjligt att få folk till hotellet, enligt Svensson Sahlin. 

– Man vill ha något meningsfullt att ta tag i men det är svårt när vi inte kan få folk till oss. Det är jobbigt mentalt och man är lite frustrerad. Allt kan inte levereras via nätet. Vi tittar på hur vi kan utveckla nätsändningarna och jobba mer med catering kring julbord. Sommaren plus november-december är två bra perioder där det kommer in pengar. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt