Annons:

Här är Hultsfreds placering i Lärarförbundets skolranking – problemområdet består

Hultsfreds kommun klättrar 30 placeringar i rankingen över Sveriges bästa skolkommun 2020. Foto: Pixabay

Här är Hultsfreds placering i Lärarförbundets skolranking – problemområdet består

Lärarförbundet har presenterat sin ranking över Sveriges bästa skolkommuner. Hultsfreds kommun klättrar 30 placeringar – men den låga lärarbehörigheten är alltjämt ett problem. 
– Lärarrekryteringar är fortfarande vår största utmaning, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars. 

Annons:

För 19:e året i rad har Lärarförbundet presenterat sin årliga lista över Sveriges bästa skolkommuner. I hela landet är det Övertorneå som kommer på första plats. I Kalmar län toppas listan av Kalmar, som kommer nia i riket, men även de andra kommunerna i länet klarar sig övervägande bra. Tio av tolv kommuner ligger på den övre halvan i undersökningen. Hultsfreds kommun tar ett hyggligt kliv upp på rikslistan, från plats 156 förra året till att nu hamna på 126:e plats av 290 kommuner.

– Det är 30 placeringar bättre än förra året så det går åt rätt håll. Vår bild stämmer överens med Lärarförbundets siffror. En del siffror är lite gamla från 2019 så vi har lite mer färska siffror från 2020 som inte finns med i rankingen. Jag vet att det ser ännu bättre ut så det är en ganska bra beskrivande bild av hur läget ser ut, säger Martin Snickars. 

Finns det något som du är extra nöjd med?

– Om man tittar på den övergripande analysen så ser Lärarförbundet en positiv utveckling i Hultsfreds kommun. Det går åt rätt håll, det är samma syn som jag har. Vi jobbar långsiktigt för att förbättra verksamheten och förbättra undervisningen. Vi jobbar med lärarförsörjning och ser att det går åt rätt håll. Vi höjer resultaten och får fler behöriga lärare. Vi försöker hela tiden höja kvalitén och ska se till så det går ännu fortare. Det är viktigt att vi håller i det och jobbar framåt steg för steg.

Lärartätheten är god

Det som pekas ut som Hultsfreds kommuns styrka är lärartätheten. Kommunen är inom det nämnda området rankad som nummer 37 av totalt 290 kommuner i Sverige.

– Lärartätheten har varit hög i flera år. Vi har ställt om vår verksamhet och gjort snabba förändringar när Migrationsverket har avvecklat i kommunen. Ute i verksamheterna känner man nog att det har förändrats, säger han och fortsätter:

– Det blir en stor omställning när nästan 100 elever flyttade från kommunen under sommaren. Det är en stor förändring som har skett i våra verksamheter. Vi har fortfarande en hög lärartäthet men jag tror att man känner av förändringen. Det är en snabb förändring så det tar lite tid innan vi hinner omstrukturera fullt ut så det blir bra. 

Andra positiva bitar är friska lärare (68:e plats), fullföljd gymnasieutbildning (71:a plats) och resurser till undervisningen (97:e plats). 

Låg lärarbehörighet i kommunen

Lärarbehörigheten är Hultsfreds kommuns stora akilleshäl då hela 52 procent av lärarna i grundskolan är obehöriga. Det är just inom det området med utbildade lärare som Hultsfreds kommun ligger sämst till, plats 202 av totalt 290 kommuner. Förra året hamnade de på plats 216. 

– Lärarrekryteringar är fortfarande vår största utmaning. Det är en stor brist i hela Sverige och vi jobbar långsiktigt med det. Vi ser att det går åt rätt håll. Jag skulle vilja få till ännu mer insatser så det går fortare. 

Hur ser du på att lärarbehörigheten är fortsatt låg?

– Vi mäter på olika sätt. Lärarförbundets siffra kommer från Skolverkets statistik genom att de mäter i varje enskilt ämne och räknar ut en procentandel. Vi mäter hur många lärare som har lärarlegitimation.

Hur jobbar ni för att få upp lärarbehörigheten?

– Vi har jobbat med det under ett par års tid så vi har flera lärare som är i studier. Vi ser varje månad att det är flera lärare som har blivit behöriga och legitimerade. Vi jobbar för att hitta möjligheter för att arbeta och studera samtidigt. Det finns goda möjligheter med distansstudier, det är alltifrån heltidsstudier till deltidsstudier som kan kombineras med arbete. 

Han berättar att de är inne på andra året med förskoleutbildningen. Lärare med inriktning på fritidshem kommer starta i Vimmerby hösten 2021 och förhoppningen är att få igång lärarutbildning för årskurs 1-6. 

Fakta

Bästa skolkommun 2020 – så placerar sig länets kommuner

9) Kalmar (18)

23) Högsby (50)

24) Oskarshamn (70)

36) Nybro (37)

63) Mönsterås (57)

93) Emmaboda (141)

94) Västervik (120)

126) Hultsfred (156)

130) Torsås (149)

132) Vimmerby (182)

161) Borgholm (17)

177) Mörbylånga (107)

Fjolårets placering anges inom parentes.

Källa: Lärarförbundet

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt