Tidigare drev Annika Stagård bageri och konditori i Gamleby med catering. Numera är hon bosatt i Hultsfred och har framför allt jobbat inom skolans värld de senaste åren.
Nu väljer hon att satsa på ett cateringföretag. Det kommer också bli en mindre restaurang, som kan bokas för privata sällskap, som ligger vid Metropol i Hultsfred.
– Jag har verkligen saknat det här att hålla på med mat, konditori och kallskänk. Jag tycker om det och gillar att få folk att må bra. Förra året blev jag tillfrågad om att ordna catering till en förening som skulle ha ett julbord. Jag hyrde in mig i ett kök och lagade maten som en engångsföreteelse. De tyckte så mycket om det att de direkt bokade mig till nästa år. Det gjorde att jag började fundera på vilket håll jag skulle gå åt och kände att det kanske är det här jag ska göra ändå, säger Annika Stagård.
Sällskap kan boka
Restaurangen har plats 70 personer, men på grund av att Annika startar mitt i en pandemi sker det förstås anpassningar.
– Oavsett vilket har tanken varit att det ska vara en restaurang man förbokar. Tanken är att sällskap på 15 personer och uppåt kan boka och sitta i sina sällskap. Nu är det, efter de nya direktiven, bokat för fyra personer vid varje bord med stort mellanrum och drygt 20 personer kan komma samtidigt. Privata sällskap som ändå umgås kan boka och ett företag som jobbar ihop kan också boka. Men jag kommer inte marknadsföra mig så mycket i det här läget. När vi mår bättre och inte riskerar att smitta varandra med allvarliga sjukdomar kommer jag ha ett helt koncept med musikaktiviteter också. Då kan grupper boka restaurangen och lyssna på musik samtidigt.
Det ska vara en känsla av hemmiljö, säger hon.
– Det är gammalt porslin, linnedukar och mysig belysning med bra hemlagad mat och en fin service. Det ska vara mysigt, säger hon.
Får anpassa sig
Hon har stora planer för sin satsning, men får förstås anpassa sig på grund av den rådande pandemisituationen.
– Tanken var att jag skulle ha julbord här och att man kunde komma hit och äta julmat och lyssna på julmusik. Nu ställer jag om till följd av restriktionerna. Jag kommer erbjuda ett julbord hem till personer inom Hultsfred. Då kan man beställa om man är två, fyra eller sex personer och det hoppas jag folk nappar på. Hemlagade köttbullar och krämig Jansson som levereras coronasäkert är aldrig fel.
Hur känns det att starta så här mitt i en pandemi?
– Det är nervöst förstås, men det känns också otroligt kul. Jag har satt alla mina sparpengar i det här och det kostar mycket att dra igång en verksamhet. Jag vågar inte låna när man inte vet hur läget är. Med catering får ju människor möjlighet att äta gott och må gott i det lilla. Då kan man njuta utan att utsätta sig för smittspridning. Jag hoppas verkligen det kommer bli bra. Det blir så himla fint allting och jag skulle själv gå hit. Det ligger lite avsides, så man kommer kunna bli erbjuden att bli både hämtad och hemskjutsad till centrala Hultsfred.
Smörgåstårtor också
Men inte heller när den här coronapandemin kan förpassas till historien kommer hon vilja ha för mycket folk i sin restaurang samtidigt.
– Jag vill att det ska vara intimt. Hulingen är jättebra på större arrangemang och jag ska inte konkurrera med någon, utan komplettera. Vill man ha större fester ska man gå till Hulingen och vill man ha mer intima så ska man komma hit eller gå till Palace.
Hon är redan igång med verksamheten så smått.
– Första bokningen i lokalen är 28 november. Jag kommer också jobba mycket med att leverera smörgåstårtor och vanliga tårtor, som prinsess- eller gräddtårtor. Jag gör en lite matigare och lyxigare smörgåstårta som jag hoppas Hultsfredsborna kommer tycka om.