Annons:

Misstänkt misshandlat barn fick inte prata själv – händelsen anmäls till IVO

Ett barn ska ha utsatts för misstänkt misshandel och fick inte berätta sin historia utan vårdnadshavares medverkan under utredningen. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Misstänkt misshandlat barn fick inte prata själv – händelsen anmäls till IVO

Socialnämnden i Hultsfreds kommun har gjort en lex Sarah-anmälan som har gått vidare till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
– Det har funnits en brist om att man inte hade pratat med det enskilda barnet utan vårdnadshavares medverkan, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C).

Annons:

På socialnämndens senaste sammanträde informerade nämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C) om att de har gjort en lex Sarah-anmäla till IVO.

– De flesta lex Sarah-anmälningarna åtgärdas direkt på plats, det är den här också. VI vill ta det säkra före det osäkra när det handlar om en kraftigare avvikelse i rutinerna, säger Per-Inge Pettersson. 
Enligt barn- och familjeavdelningen har man inte inlett en förhandsbedömning och utrett en inkommen anmälan från vården. 

Fick inte berätta sin historia

En annan brist som man har pekat på är att man inte hade pratat med det enskilda barnet utan vårdnadshavares medverkan.

– Det som hände var att barnet hade skador som pekade på att det inte stod rätt till i hemmet och man har inte haft en pratstund med barnet ensamt. Det kan vara en misstänkt misshandel men vi vet inte vad som har hänt barnet. Det är viktigt att man lyssnar på barnet, säger Pettersson och fortsätter:

– Det står i åtgärdsprogrammet att man har brustit i rutinerna. Utredningen har pågått och man har hittat bra lösningar. Det är en styrka att verksamheten anmäler sig själv, ser att det var ett misstag och vi skickar ärendet vidare till IVO. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt