Annons:

Östersjön mår lite mindre dåligt

Östersjön mår lite bättre. Foto: Pixabay

Östersjön mår lite mindre dåligt

För sex år sedan så tog vattenmyndigheten tempen på hur innanhavet mår. Nu kommer ny rapport. Den goda nyheten, det blir inte sämre. Men förbättringarna går långsamt. 

Annons:

– Vi ser hela tiden att de åtgärder som ger effekt. Men tar det 50 år att förstöra Östersjön så tar det kanske 50 år att återställa det, säger Anna Linusson, vattenvårdsdirektör i Norra Östersjöns vattenvårdsdistrikt i ett pressmeddelande. 

Det har gjorts insatser främst från jordbruket som kan vara en anledning till förbättrad vattenmiljön. Sedan 2016 så har fosforläckage minskat med 26 ton, detta är bara redovisade åtgärder förmodligen så är det mer då många frivilliga insatser har gjorts. 

Fast vi här nere i sydost har det inte värst. Situationen i norra Östersjön är värre, där räknar man att 59 procent av det ytvattnet som når havet har betydande påverkan på övergödningen, samma siffra för för vår del är 38 procent. 

– Det är väldigt viktigt att vi genomför ytterligare en lång rad nödvändiga åtgärder, framför allt inom jordbruket, om vi ska åstadkomma förbättring, säger Anna Linusson. 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenshultsfred.se

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt