Annons:

Vd:n efter beskedet:

Joacim Johansson är förstås glad över beskedet från rätten. Foto: Simon Henriksson

Vd:n efter beskedet: "Vunnit första perioden"

Astrid Lindgrens Värld har vunnit den första perioden. Det säger vd:n Joacim Johansson efter beskedet från Förvaltningsrätten.
– Den första reaktionen är glädje såklart, säger han.

Annons:

Dagens Juridik avslöjade på fredagen att Astrid Lindgrens Värld får rätt av förvaltningsrätten. ALV får ta emot 50 personer vid varje teaterföreställning i parken – och inte 50 personer totalt som polisen fattade beslut om i somras. 

– Den första reaktionen är mycket glädje såklart. Det är som vi bedömde det. Att vi öppnade i somras var en korrekt bedömning och vi ska inte räkna samman teaterföreställning på olika platser i parken som en och samma. Det är vad domen säger och det är mycket glädjande, säger ALV:s vd Joacim Johansson.

Han vill dock endast kalla det för en delseger.

– Vårt och branschens arbete avtar inte. Att använda ordningslagen för vår bransch för att hindra smittspridning är inte smart. Det gör inte den nytta den är avsedd för. I stället sätter den näringsförbud på oss och vårt arbete fortsätter. Man kan säga att vi vann första perioden, men att det återstår två. Det är en bra liknelse tycker jag, säger Joacim Johansson.

Är det ett väntat besked för er?

– Man kan aldrig vara säker, men vi – tillsammans med vårt ombud som vi har stor tillit till – kände att vi hade rätt. Det här var en felbedömning och vi ville få det här prövat. Det har kostat oss resurser, men det är en viktig fråga för oss och för branschen.

"Precis fått domen"

Huruvida Astrid Lindgrens Värld kommer begära skadestånd är oklart.

– Nu ska vi läsa domen noggrant. Vi har precis fått den. Vi ska ha interna möten och se vad vi ska göra härnäst. Jag kan inte uttala mig om det, det är för tidigt att svara på det. 

Hur går ni vidare i övrigt nu?

– Där vi redan påbörjat. Vi pratar med politiker på alla plan och företrädesvis på riksplanet. Vi behöver få dem att inse att ordningslagen inte är lämplig att tillämpa på vår bransch. Den ger inte den effekten för att minska smittspridningen. Vi hade kunnat ha öppet med ett begränsat antal gäster och spelat flera föreställningar samtidigt utan att det ökade risken för smittspridning i relation till risken på andra ställen. Vi har vunnit första perioden, men det återstår ett par perioder. 

Öppet 2021

Beslutet innebär att ALV kan ha öppet 2021 även vid restriktioner likt de i somras.

– Det betyder att vi kan spela flera scener samtidigt utan att det räknas som det gjorde i somras. Vi anser fortfarande inte att vi ska inrymmas under ordningslagen och att vi kan ha öppet med gäster i parken som gör att vi kan överleva. 

Hur ser du på polismyndighetens bedömning så här i efterhand?

– Jag kan säga så här: det här är oerhört bekräftande om att vi gjorde en rätt och riktig tolkning av det. Det är alltid stärkande att man har gjort rätt bedömning.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt