Annons:

Smittskyddsläkaren om läget:

Länet kan ha börjat närma sig en platå, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin. Foto: MostPhotos

Smittskyddsläkaren om läget: "Börjar närma oss en platå"

Ökningstakten i länet har avtagit. Kanske är smittspridningen på väg att vända?
– Vi börjar närma oss en platå, säger Lisa Labbé Sandelin. 

Annons:

Kalmar län har haft allmänna lokala råd i cirka två veckor. Ännu är det för tidigt att prata om vilka effekter det har fått, men klart är att ökningstakten förra veckan var lägre än tidigare. 

– Det finns alltid en eftersläpning och tisdagssiffrorna kommer vara höga. De kommer visa att vecka 47 har fler fall än 46, men det är så att vi börjar närma oss en platå. Ökningstakten har avtagit och jag tror det kommer märkas ännu mer denna vecka än veckan före. Det är ingen fördubbling eller kraftig ökning, så det är verkligen positivt, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Hur mycket beror det på de allmänna råden?

– Jag både tror och hoppas att det beror på det. Samtidigt vill jag lägga in en brasklapp. De senaste veckorna har det varit svårare att provta sig och provtar man sig inte när man är positiv drar det ner siffrorna. Jag tror det är en kombination av minskad smittspridning och minskad provtagning. Det är lite för tidigt att säga, men är vi på en platå kan det vända nästa vecka. Det har vi också sett i andra regioner, som ligger före oss, att man ser tecken på en nedgång. Det är goda tecken, även om det är väldigt många fall fortfarande.

"Risk för tuff vinter"

Väntetiderna kortas nu också ned för att få tid att provta sig, säger Labbé Sandelin.

– Läget är ansträngt, men man ser en antydan till att trycket minskar. Sedan är det så att många inte hämtar ut sina självtester och det är synd. Vi försöker se vad det beror på och har sett att det är ganska svårt att avboka dem även om man vill. Det ska bli lättare att säga att man inte behöver hämta ut det. 

Smittspridningen har ökat mest i gruppen 30-49 år den senaste veckan. 

– Men vi ser även en kraftig ökning bland 70-79 år och för 80-plus. Det är oroväckande, för en uppgång där innebär ett ökat antal fall av inneliggande patienter. Där är smittspridning på särskilt boende en stor del och det är bekymmersamt. 

Exempelvis Vimmerby kommun, som tidigare i höst varit väldigt förskonat, hade elva nya fall på måndagen och tre på tisdagen. 

– Oftast beror en stor ökning på kluster eller större utbrott på något boende. Det är också så att om man har varit förskonat tidigare är det risk för en extra tuff vinter. Då är det ännu viktigare att följa rekommendationerna.

HÄR kan du se siffrorna för tisdagen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt