Annons:

Framgång för motion med elva punkter:

Lars Rosander (C) har tillsammans med Ulf Larsson och Per-Inge Pettersson skrivit motioner om förbättrad folkhälsa i Hultsfreds kommun. Kommunalrådet är nöjd med svaren och hur motionerna har tagits emot. Foto: Ossian Mathiasson

Framgång för motion med elva punkter: "Gått i den riktning som vi avsåg"

Centerpartiets långa lista med punkter för förbättrad folkhälsa i Hultsfreds kommun slog väl ut. 
– Sammanfattningsvis kan man säga att det har hänt mycket sedan motionerna lades, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Annons:

För några år sedan var Per-Inge Pettersson, Lars Rosander och Ulf Larsson från Centerpartiet i Hultsfred ute på flera träffar med föreningarna i Hultsfreds kommun för att samla in idéer och tankar som kan möjliggöra ökad rörelse och utevistelse bland kommuninvånarna, något som i sin tur genererar i ökad folkhälsa och trivsel.

Elva punkter presenterades i partiets satsning för förbättrad folkhälsa för tre år sedan och motionen delades upp i två delar för att förenkla den fortsatta hanteringen. 

Östra Smålands kommunalteknikförbund tog hand om den mer tekniska delen och kultur- och fritidsförvaltningen den andra delen. 

"Nöjda med svaren"

Det har bland annat rört sig om kartläggning av promenadstråk, byggnation av fler gång- och cykelvägar, införande av lokalt aktivitetsstöd för barn under sju år och uppmaning till mer utevistelse på kommunens skolor. 

Nu har de två motionerna gått igenom alla steg och motionsställarna är mycket nöjda med resultatet.

– Vi är nöjda med svaren, att det har hänt så mycket och att det har gått i den riktning som vi avsåg med motionerna. Vissa saker hade kanske hänt oavsett motionerna men det är en bekräftelse på att det vi tyckte och tänkte var rätt och riktigt och man har genomfört det. En del är direkta följder av motionerna. Vi är nöjda med åtgärderna, både med det som har genomförts och det som man är på gång med dem, säger Lars Rosander, kommunalråd i Hultsfreds kommun. 

Ulf Larsson (C) tycker att synpunkterna har anammats i hela verksamheten. 

– Vi har varit ute och lyssnat på vad föreningarna tycker och känner. 107 föreningar var representerade när det var som mest. Vi fick fram väldigt många åsikter från de som bor på orterna. Det är vad vi har fört fram, det är inget som vi själva har suttit och hittat på i en källare, säger Ulf Larsson och fortsätter:

– Vi hade träffar på sju orter i Hultsfreds kommun vid två tillfällen. Vi hade en träff för fem och ett halvt år sedan, väntade två år och hade en uppföljningsträff. Det var av den sista träffen som utfallet kom med motionerna som vi lämnade fram till ÖSK och kultur och fritid.

"Leverans på allt punkter"

Centerpartisterna anser att förslagen som de presenterade i motionerna ökar möjligheten till aktivitet och välbefinnande på respektive ort. 

– Det är fantastiskt att så mycket har genomförts under tiden som motionerna har varit under beredning. Har det inte genomförts så ligger det med i en plan. På nästan alla orter kom lekplatser upp till diskussion. Man har tittat över alla lekplatser och man har börjat och slutfört många av dem så det ligger i planen, säger Ulf Larsson. 

Partikollegan Per-Inge Pettersson flikar in:

– Det är nog inte så många motioner som är så här gamla. Vi ser mycket resultat av det och det är tacksamt, säger Per-Inge Pettersson.

Ulf Larsson igen: 

– I en motion brukar det vara en punkt. Här är det elva punkter och jag vill påstå att det är leverans på alla punkter. Att få ungdomar i rörelse är framtiden. Vi vet om att ungdomar rör på sig mindre och mindre. Nya lekparken i Hultsfred och multiarenorna runt omkring i kommunen nyttjas och då stimulerar vi till att våra ungdomar ska komma igång. Telefoner och datorer är det stora problemet, säger Larsson. 

Lars Rosander tycker att det var bra att de tog föreningslivet till hjälp för att skapa en bättre folkhälsa. 

– Folkhälsa blir allt mer viktigt. Det handlar om att förebygga andra sjukdomar och andelen äldre ökar.

Fakta

Här är punkterna som Centerpartiet lyfte fram i de två motionerna från start: 
  • Att göra en kartläggning av promenadstråken som finns på orterna i Hultsfreds kommun och se över behovet av kompletterande belysning. Motionsslingan ”Spången” i Järnforsen och belysningen mellan St. Sinnerstad-Häradsvägen i Mörlunda är exempel som politikerna tog upp.  
  • De vill också göra en kartläggning för hundrastning med strategiskt placerade hundlatriner i kommunen och undersöka hur stort behovet är. 
  • Stimulera ökad och säker cykling för barn genom att alla skolor genomför kontinuerligt säker cykling med säker cykel. 
  • Arbeta vidare för fler gång- och cykelvägar. 
  • Uppmana till mer utevistelse på kommunens skolor.
  • Införa lokalt aktivitetsstöd även för barn under sju år. I dag betalas det ut för barn från sju år och nu vill de stimulera aktiviteter för yngre barn. 
  • Hultsfreds gymnastikklubb är en av föreningarna i kommunen som har svårt att få halltider till sin verksamhet och av den anledningen till Centerpartiet se en översyn av tiderna i sporthallarna och vid behov planera för ytterligare en sporthall. 
  • Stimulera miljöer till fler evenemang som att göra ”Loflata” i Vena till ett vårdat och fint ställe. 
  • Stimulera till fler fysiska aktiviteter i fotbollstältet. 
  • Få fler att gå på de många evenemang som anordnas av kommunen och göra evenemangskalendern mer tillgänglig.
  • Väcka liv i sportlovsaktiviteterna genom särskild stimulans till föreningar att anordna det.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt