Annons:

Knark mot nakenbilder: Läkaren är nu åtalsanmäld

Läkaren skrev ut mängder av narkotiska preparat till Linnea. Foto: Pixabay

Knark mot nakenbilder: Läkaren är nu åtalsanmäld

Ett år efter att han anmäldes, nu har IVO överlämnat ärendet till åklagare. Läkaren själv försvarar sitt handlande i en utredning. 

Annons:

Den 2 augusti 2019 skickade Region Skåne in en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. Läkaren är inte okänd för myndigheten, genom åren har det funnits hela 13 tidigare anmälningar mot honom. Men den här var något annorlunda.

Det handlar om stora mängder narkotikaprepareat som förskrivits utan grund. Region Skåne bortser ifrån att granska de sexuella närmanden som läkaren har gjort mot Linnea utan koncentrerar sig bara på de medicinska aspekterna av ärendet. 

I utredningen runt läkaren så hittar Region Skåne mängder av brister och märkliga förklaringar när det gäller hans kontakter med Linnea. 

"Hade det som värst"

Läkaren själv säger att ärendet är utagerat eftersom “patienten är avslutad”. Detta säger han den 23 juli 2019. Det stämmer inte. Bara tre dagar innan mötet med Region Skåne så har har skrivit recept på narkotikaklassad medicin till Linnea. Och läkaren och Linnea har haft kontakt långt efter det. 

Han menar att han inte har haft någon professionell kontakt med Linnea de senaste tre åren. Dock hade han “svischat” förbi Kalmar någon gång för att konstatera att det gick bra för Linnea, det gjorde det konstaterar han. Linnea är av en annan uppfattning. 

– Det var under den här tiden jag kanske hade det som värst, var helt nere i mitt missbruk och all tid gick åt att jaga narkotika, säger hon.

Hävdar att han ville hjälpa henne

Han skrev ut mängder. Genom att gå igenom Linneas medicinlistor ser vi att under den här tiden så fick hon narkotiska preparat av två läkare. Den ena som är hennes ordinarie läkare och den andra är han som tog betalt för nakenbilder. 

I utredningen så får läkaren frågor om varför han blandade olika bensodiazepiner. Han säger att han experimenterade med olika blandning av preparat som skulle vara lämpliga för Linnea. Doser han förskrev ligger betydligt över de som rekommenderas i FASS. Han konfronteras också med varför han har skrivit ut Attentin, en medicin som har hög beroendepotential och inte är lämplig för Linnea som var under starkt beroende. Svaret han gav var bara att han ville hjälpa henne. 

"Det stämmer inte"

Läkaren berättar också att anledningen till att han skrivit ut såna mängder är att Linnea haft inbrott i sin lägenhet två gånger. Och att då hade medicin försvunnit. Han säger att han haft en polisanmälan men denna har tydligen försvunnit. 

– Nej det stämmer inte, säger Linnea, jag har inte haft något inbrott. Och jag har inte gjort någon polisanmälan. 

Region Skåne ifrågasätter också varför det inte finns någon journal om Linneas problematik på läkarens mottagning, eller varför han inte beställt hennes journal från Kalmar. Han säger bara att han visste att hon diagnostiserats tidigare med ADHD.

– Jag har aldrig tidigare fått höra att jag har ADHD. Eller ja, läkaren sa att jag hade det när han såg att jag vickade på knäet. För mig var det bra, då kunde jag få ut mer läkemedel, säger Linnea. 

Region Skåne skickade anmälan till IVO i augusti förra året. Den 20 november i år bestämde sig myndigheten för att åtalsanmäla läkaren. Detta är myndigheten tvingad till då det finns fängelse i straffskalan när det gäller brott mot förskrivningsrätten.

Vår tidning har en veckas tid försökt att få tag på läkaren. Men han har inte svarat.

Tidigare artiklar i serien hittar du här och här

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenshultsfred.se

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt