Annons:

Snart kan vårdnadshavare ansöka om förskoleplats digitalt

Ett digitalt system ska underlätta när det gäller förskolan och fritidshemmen och snart släpps vårdnadshavarna in i systemet. Foto: MostPhotos

Snart kan vårdnadshavare ansöka om förskoleplats digitalt

Barn- och utbildningsförvaltningen i Hultsfreds kommun har infört ett digitalt system för ansökan och köhantering inom både förskola och fritidshem. Inom kort släpps vårdnadshavarna in i systemet. 

Annons:

På barn- och utbildningsnämndens senaste sammanträde fattade politikerna beslut om en ändring i riktlinjerna för plats i förskola. 

Om vårdnadshavare väljer att tacka nej till erbjuden plats så flyttas ködatumet fram till det datum när de tackade nej” ändras till ”Om vårdnadshavare väljer att tacka nej till erbjuden plats så måste en ny ansökan göras om de åter önskar plats”.

– Blir man erbjuden en plats som man inte vill ha så får man starta om och göra en ny ansökan. Då vet man om att man hamnar sist i kön igen och det blir tydligare med att man inte har kvar sin plats i kön utan man hamnar sist om man tackar nej till erbjuden plats. Vi ser att de flesta vårdnadshavarna tackar ja till sin plats så det är ganska få som berörs, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars. 

Överflyttningen gick inte vägen

Det digitala systemet har varit igång i Hultsfreds kommun sedan i maj men vårdnadshavarna har inte släppts in i systemet än. Det har dock sin förklaring.

– Tanken var att vi skulle släppa in vårdnadshavare i maj men när systemet flyttades över från den gamla versionen till nya versionen så försvann mycket data på vägen så allt som hade jobbats fram var borta. De hade ingen backup för att plocka fram det. När man gick från det gamla till det nya systemet så försvann det på vägen, säger Martin Snickars. 

Hur gick man då till väga?

– Våra anställda fick börja om och mata in allting igen under hösten. Det har tagit tid på grund av att det blev bekymmer med systemet helt enkelt. 

Vad ser du för fördelar med det nya digitala systemet?

– Här kan vårdnadshavaren ansöka om förskoleplats dygnet runt, sju dagar i veckan, och man får återkoppling direkt om att ansökan är mottagen och får svar i systemet. Det blir bättre service till vårdnadshavare och enklare hantering för våra administratörer.  

"Vill komma bort från posthanteringen"

Tidigare har vårdnadshavarna fyllt i ett papper som man har skickat in till kommunen per poest och då har man också fått svar per post. Hultsfreds kommun har tidigare haft problem med att erbjuda förskoleplats inom fyra månader, men det är åtgärdat sedan ett år tillbaka. 

– Det har varit mycket posthantering med att skicka papper fram och tillbaka för att skriva under. Vi lever i en digital värld så att hålla på och skicka brev fram och tillbaka är ganska föråldrat. Det blir väldigt bra när vi kan öppna upp i januari och låta vårdnadshavarna ansöka om plats digitalt och få snabbt svar tillbaka. 

När släpps vårdnadshavarna in i systemet?

– Jag har inget exakt datum, men i januari ska det vara igång. Då kommer det skickas ut information om att det är igång. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt