Annons:

Trötthet och andfåddhet var kronisk sjukdom – nu är hon i riskgrupp för Covid-19

Maria Hartman som är skådespelare på ALV varje sommar fick beskedet att hon har den kroniska sjukdomen PAH, pulmonell arteriell hypertension.

Trötthet och andfåddhet var kronisk sjukdom – nu är hon i riskgrupp för Covid-19

I februari fick ALV-skådisen Maria Hartman beskedet att hon bär på en kronisk lungsjukdom. Nu är hon i en av riskgrupperna för covid-19 och har isolerat sig mot omvärlden. 

Annons:

Under hösten 2019 jobbade Maria Hartman hårt som skådespelare på ALV och gav sig dessutom ut på en resa efter att sommarsäsongen var över. Därför var hon inte särskilt förvånad över att hon kände sig trött i kroppen och lät sig själv vila. Ändå gick inte tröttheten över. Efter jul och nyår kom hon till läkare som gjorde en utredning. 

– De kollade hjärtat och kom fram till att jag har PAH, Pulmonell arteriell hypertension, vilket är en hjärt- och lungsjukdom som är kronisk, säger Maria Hartman. 

Fick inte googla

Läkaren beordrade henne strängt att inte googla sjukdomen utan istället vänta på att komma i kontakt med experterna.  

– Det visade sig att det inte var någon dödsdom utan att man med medicinering kan leva ett normalt liv. Till och med bli helt återställd. 

Eftersom Maria Hartman är frilansande skådespelare och har ett rörligt liv var det ett extra välkommet besked. 

– Nu mår jag bra och har medicinering som funkar väldigt bra. 

Flytt från storstaden

Ändå ställer sjukdomen till problem. När covid-19 gjorde intåg i Sverige bara en månad efter att Maria Hartman fått sitt sjukdomsbesked befann hon sig plötsligt i riksgruppen. Kollektivt har hon inte åkt sedan februari förra året och sedan i mitten på november har hon flytt ifrån sin lägenhet på 32 kvadratmeter i Stockholm till hennes föräldrar som bor på landet. 

– Vi har en liten lägenhet och det är väldigt mycket skönare med större ytor att vara på när man ska hålla sig hemma, säger hon. 

Ser fram emot ALV:s öppning

Hon hoppas på att få vaccin snart. 

– Vi kommer inte att lätta på hur vi lever bara för att jag får en spruta men kanske att man kan träffa vänner inomhus, gå på restaurang och träna på gym igen precis som förut. 

Framtiden ser ändå ljus ut, enligt Maria Hartman. 

– Jag har saknat ALV väldigt mycket och jag ser fram att de öppnar. Där känner jag mig också tryggare än i Stockholm på grund av alla restriktioner.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt