Annons:

KROGKRISEN: Alkoholstoppet och sena utbetalningar förödande

Viktor Hallberg är krögare på Postagatan och kritisk mor coronahanteringen.

KROGKRISEN: Alkoholstoppet och sena utbetalningar förödande

Pandemilag istället för alkohollag och krav på snabbare utbetalning av stöd. Det förde Centern fram under ett samtal om krogkrisen med krögaren Viktor Hallberg. 

Annons:

Pandemin har slagit hårt mot krogbranschen. Enligt krögare har den förvärrats ytterligare sedan regeringen införde alkoholstopp först efter 22 och sedan efter 20. Festsugna ställde in barrundor och matgäster tvingades till tidig middag ofta utan avec. 

Viktor Hallberg driver Postgatan i centrala Kalmar. De har i takt med smittspridningen förändrat och justerat och klarat sig förhållandevis bra – ända fram till den andra vågen av covid-19 slog till med full kraft. 

– Vi har väl tappat runt 70 procent av vår omsättning sedan i november. Det är naturligtvis väldigt tufft för oss. Vi har råvarukostnader på 35 procent och lönekostnader på 35 procent så det kan vem som helst räkna ut hur det går. 

Länet beroende av besöksnäringen

Under tisdagsförmiddagen var han inbjuden till ett möte med Centerpartiet. Deltog gjorde bland annat partiets ekonomiskpolitiska talesman Rickard Nordin. 

Kalmar län är ett turistlän och har genom åren blivit alltmer beroende av besöksnäringen. Restaurangnäringen är viktig. 

Viktor Hallberg oroar sig främst över långsamheten när det gäller utbetalning av stöd. I vissa fall får krögare vänta i över fem månader innan de får ekonomisk ersättning. 

– Det är frustrerande. Vi har gjort vad vi har kunnat för att påverka Tillväxtverket för att snabba på processerna. Vi har tilldelat myndigheten extra miljoner, vi har avkrävt svar från generaldirektören. Men vi har bara fått som svar att det är krångliga it-system och att det inte spelar roll om de anställer fler systemtekniker. När detta blåser över är jag säker på att Tillväxtverket kommer att få kritik för sin långsamhet, säger Rickard Nordin. 

Men det är mer problem än bara sent stöd. Alkoholstoppet innebär stora ekonomiska förluster för branschen. 

– Jag skulle vilja kalla det för restaurangstopp istället. När klockan slår kvart i åtta kan jag inte ha merförsäljning som kaffe och dessert. Gästerna måste vara ute ur lokalen, trots att de inte dricker alkohol, säger Hallberg. 

Gatukök får servera mat, inte restuaranger

Men gästerna kan gå över gatan till Olgas gatukök och äta fram till stängning. 

– Eller gå till ICA Maxis förbutik och äta fram till klockan 23, säger Richard Nordin. 

Centern anser istället att man skulle använda pandemilagen istället för alkohollagen för krogarna och använda smittskyddsrestriktionerna i stället för villkoren för alkoholserveringen. 

Stihna Johansson Evertsson (C) är, förutom kommunalråd i Högsby, också krögare. 

– Problemet med alkohollagen är att det finns lika många tolkningar som det finns kommuner. Vi behöver en samstämmighet. 

Det finns kommuner i landet som struntar i alkhoholstoppet och gjort sin egen tolkning av lagen. Det handlar om bland annat Ljungby. De tillåter matservering fram till 22.30, fast alkohol slutas serveras vid 20. Det möjliggör en andra sittning för restaurangerna.

 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenshultsfred.se

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt