Annons:

Inget coronavaccin levereras till Hultsfred nästa vecka:

Region Kalmar län levererar inget coronavaccin till Hultsfreds kommun nästa vecka. Foto: MostPhotos

Inget coronavaccin levereras till Hultsfred nästa vecka: "Inget vi kan påverka"

Vaccineringen av äldre i Hultsfreds kommun har gått helt enligt plan under den senaste månaden. Nu kommer ett bakslag – inget vaccin, som är avsett för kommunens brukare, levereras nästa vecka. 

Annons:

Camilla Mirestrand, enhetschef för sjuksköterskorna i Hultsfreds kommun, berättar att det blir ett stopp i vaccineringen av kommunens äldre under vecka fem. Hultsfreds kommun får helt enkelt inga doser av Region Kalmar län. 

– Det är tråkigt. Vi har extrapersonal som jobbar för att vi ska bli färdiga med vaccineringen men det är inget som vi kan påverka. Vi får istället lägga större krut veckan därpå i stället och öka takten. Tanken var att vi skulle bli klara med alla första dos-vaccinationer nästa vecka men nu blir det förskjutet till vecka sex, säger Camille Mirestrand. 

355 äldre har fått vaccin

Det är just nu 355 äldre inom socialförvaltningens verksamheter, det vill säga hemtjänst, särskilt boende och LSS-boende, som har fått vaccin så här långt. Av dem har 25 personer fått sin andra dos och det handlar om personer på kommunens särskilda boenden. 

– Alla på särskilt boende har fått sin första dos och vi har börjat ge den andra dosen där. Från första början sa regionen att andra dosen skulle ges tre veckor efter den första. Nu har vi fått nya direktiv som säger att det är fyra veckor som gäller. Man vill ge så många som möjligt en första dos, säger Camilla Mirestrand. 

Hur många äldre har inte fått sin första dos?

– De som väntar på sin första dos är ett 50-tal personer. Efter den här veckan är det drygt 30 personer som inte har fått sin första dos. De får vänta till vecka sex i stället. Tanken var att de skulle ha fått det nästa vecka. 

 "Lugnt just nu"

Socialchefen Ann-Gret Sillén konstaterar att coronaläget inom vård och omsorg i Hultsfreds kommun har stabiliserats.

Är den värsta krisen över nu?

– Jag önskar att jag kunde säga det men vi får nöja oss med att det är lugnt just nu. Det känns väldigt bra att vi är inne i en lugnare period. Det har varit en ganska tuff period som har tagit mycket tid och påverkat hela organisationen med smittspårningar och liknande. Det är välbehövligt att det är lite lugnare men vi ska inte ropa att det är över, säger Ann-Gret Sillén. 

Vad är förklaringen till att det har lugnat sig i Hultsfreds kommun?

– Samhällsspridningen har kanske minskat en aning, det var noll nya fall i Hultsfreds kommun i går. Det är första gången på länge och det är klart att det påverkar våra verksamheter. Personalen har jobbat vidare på ett bra sätt och hållit fast vid rutinerna med skyddsutrustning, sedan kommer vaccineringen göra en hel del på sikt. Vi har inte vaccinerat äldre med den andra dosen i så stor utsträckning än, säger Sillén.

"Kommer mer vecka sex"

Nu blir det visserligen ett avbrott i vaccineringen under nästa vecka men Ann-Gret Sillén är nöjda med hur vaccineringen har fungerat under senaste månaden. 

– Som det ser ut just nu så får vi inga vaccindoser till brukare nästa vecka men det kan ändras snabbt. Vi kan inte göra så mycket åt det. Det verkar komma mer vecka sex och då kommer det igång igen. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt