Annons:

Få covid-19-fall på kommunens skolor – öppnar upp i liten skala:

På måndag öppnar Albäcksskolan för elever i årskurs nio igen. Högstadieskolan kommer ha undervisning på plats för en årskurs i taget fram till sportlovet.
Foto: Ossian Mathiasson

Få covid-19-fall på kommunens skolor – öppnar upp i liten skala: "Går åt rätt håll"

Skolverksamheten i Hultsfreds kommun börjar så sakteliga återgå till undervisning på plats. Gymnasiet har kommit igång och högstadiet börjar på måndag. 
– Läget är betydligt bättre än vad det var i november och december, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars.

Annons:

I samband med barn- och utbildningsnämndens pressträff på fredagen redovisade Martin Snickars för coronaläget på Hultsfreds kommuns förskolor och skolor. 

Det är tre elever som är bekräftade covid-19 de senaste två veckorna men ingen av dem har varit i skolmiljö efter jullovet. 

– Vi har väldigt få fall just nu. Det är äldre elever som inte har varit i skolan sedan början av december så de har inte blivit smittade i skolan. Vi har ingen smittspridning inom förskolor och skolor, säger Martin Snickars. 

Sjukfrånvaron bland personalen ligger på drygt sex procent denna vecka. Cirka hälften av frånvaron är inom förskolan och hälften är inom grundskolan. Gymnasiet har nästan ingen frånvaro och Lärcenter har låg frånvaro. 

– Sjukfrånvaron bland personalen har gått ner, som mest var det uppe på det dubbla.Frånvaron är lägre än normalt den här tiden på året då det brukar vara vanligt med influensa och förkylning under januari och februari, säger Snickars. 

Årskurs nio börjar på plats på måndag

Det var en topp med smittspridning i hela Kalmar län strax före jul och Snickars har haft möten med smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin och övriga skolchefer i Kalmar län två gånger under vintern. 

– Senaste mötet var förra tisdagen, då handlade det om vi skulle öppna högstadier eller inte. Hon hade ingen ny rekommendation så vi ska återgå till undervisning på plats men hon var tydlig med att vi ska öppna med försiktighet, både på högstadium och gymnasium utifrån hur smittspridningsläget och ha en ständig dialog. Läget är betydligt bättre än vad det var i november och december. Det ökade i november och var ett allvarligt läge under december. Nu ser det bättre ut, så det går åt rätt håll. Vi hoppas att det fortsätter likadant. 

Högstadieskolan i Hultsfred, Albäcksskolan, öppnar undervisning på plats för en årskurs i taget från och med måndag.

– Det är en årskurs i taget som är på plats, övriga har fjärrundervisning. Årskurs nio kommer på måndag, årskurs sju vecka sex och årskurs åtta vecka sju. Det är sportlov vecka åtta så då måste vi ta ställning till hur det ska se ut efter sportlovet. Om det fortsätter vara lugnt så går det att fylla på med fler elever på plats, vi måste hela tiden göra en avvägning om hur det ser ut.

En tredjedel på plats på gymnasiet

Hultsfreds gymnasium startade med en tredjedel på plats i måndags.  

– På regeringens och Folkhälsomyndighetens presskonferens förra torsdagen fick vi direktivet om att ha minst 20 procent och högst 80 procent undervisning på plats. Vi har påbörjat med en tredjedel av eleverna på plats från i måndags. Det har funkat väldigt bra, vi har få elever och personal som är sjuka. Allt verkar gå som vi har tänkt oss. 

Gymnasiet prioriterar program med praktiska inslag och introduktionsprogram. 

– Det kommer förändras vecka för vecka. Det som är svårt att bedriva med fjärrundervisning har vi på plats. Eleverna behöver få vissa inslag och moment för att klara av sina kurser och betyg. Alla elever ska vara inne på skolan under olika perioder. Vi börjar med försiktighet. Går det att öka på med fler elever på plats så kommer vi göra det. 

Hultsfred Lärcenter har all undervisning på distans till 28 februari. Musikskolan har fortsättningsvis digital undervisning vecka 4 och vecka 5. 

– Det pågår planering för att starta enskild undervisning på plats vecka sex. Alla orkestrar är pausade. Uppmaningen att öppna för kulturverksamhet för yngre barn eftersom det går åt rätt håll. Om det blir någon ändring så får vi tänka om där också. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt