Annons:

Hälsocentralerna är igång med vaccinering av sina första grupper

Vaccineringen har kommit igång på hälsocentralerna i Hultsfreds kommun. Foto: Region Kalmar län

Hälsocentralerna är igång med vaccinering av sina första grupper

Personal på hälsocentralen i Hultsfred och Mörlunda har kommit igång med covid-19-vaccineringen. 100 personer har vaccinerats i Hultsfred och 75 i Mörlunda. 

Annons:

Vaccineringen covid-19 har varit igång i Hultsfreds kommun under den senaste månanden. Brukare som bor på särskilda boenden erbjöds vaccin först och därefter har brukare som bor på gruppbostäder, har hemsjukvård samt vuxna som lever tillsammans med brukare som har hemsjukvård erbjudits vaccinering av Hultsfreds kommun. Medarbetare inom vård och omsorg håller också på att bli vaccinerade. 

Inga doser till Mörlunda nästa vecka

Mot slutet av januari månad började hälsocentralerna i Hultsfreds kommun, som följer regionens prioriteringslista, vaccinera de personer som bor i ordinärt boende, har hemtjänst och kan komma till hälsocentralen samt de personer med särskild service (LSS-insatser). 

– Det har gått ut brev till personerna i de två grupperna så de har kunnat ringa och boka en tid. Vi startade förra veckan och har hittills vaccinerat 75 personer, 50 förra veckan och 25 denna vecka. Dessa personer kommer tillbaka för att få dos två om några veckor, säger Helen Mattsson, verksamhetschef på hälsocentralen i Mörlunda.  

Hur ser vaccinationstakten ut framöver?

– Vi har ett preliminärt antal doser utifrån vår storlek på hälsocentral. Nästa vecka får vi inga doser till oss i Mörlunda. Hur många vi ger och när vi ger beror på hur mycket vaccin vi får till oss. Vi är väl förberedda med personal och lokaler, det är endast tillgången av vaccin som utgör i vilken takt vi kommer att vaccinera. Nästa grupp som står i tur att bli vaccinerade är de personer i riskgrupp och/eller över 65 år och det gemensamma målet är att alla personer över 18 år ska erbjudas vaccin under första halvåret av 2021. Vår förhoppning är att så många som möjligt väljer att vaccinera sig för att på så sätt förhindra spridning av sjukdomen och skydda grupper som löper större risk för en allvarlig sjukdomsutveckling, säger Helen Mattsson. 

Så går det i Hultsfred

Ann Arvidsson, verksamhetschef på hälsocentralen i Hultsfred, berättar att deras vaccinering har varit igång i tre veckor i asyl- och flyktinghälsovårdens lokaler på Granitvägen i Hultsfred. 

– Vi har fått totalt 100 doser på tre veckor (25 vecka tre, 25 vecka fyra och 50 vecka fem). Vi vaccinerade 50 personer i dag (läs i går). Man får två doser med tre-fyra veckors intervall, säger Ann Arvidsson. 

Hur tycker du att det flyter på med vaccineringen?

– Det går bra. Vi har haft 25 doser föregående veckor så det är ett mindre antal doser som vi får. Vi har startat i lugn takt för att få till bra, säkra rutiner när det gäller vaccinering. Det är fördelen med att vi inte får så mycket vaccin på en och samma gång. Sedan är det klart att vi vill vaccinera kommuninvånarna så snart det finns möjlighet men det beror på vaccintillgången som vi inte kan styra. Vi får med ganska kort varsel information om hur mycket vaccin vi får för de närmaste veckorna. Vi räknar med att få mellan 25 och 50 doser nästa vecka, säger Arvidsson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt