Annons:

Marie Ragnarsson är förstås besviken över förseningen. Foto: Skärmdump/Region Kalmar Län

Vaccinsamordnaren om förseningen: "Självklart en stor besvikelse"

Modernas vaccinleveranser till Sverige både försenas och halveras. Det påverkar även i Kalmar län.
– Alla är på tå och vill vaccinera. Det är självklart en stor besvikelse, säger Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare i Region Kalmar län.

Annons:

Vaccineringen mot covid-19 har stött på patrull den senaste tiden. Dels rekommenderas inte Astra Zenecas vaccin för personer över 65 år – och nu kommer beskedet att Modernas vaccinleveranser i februari både försenas och halver.

– Vi fick sent i går kväll besked om en sänkning av doserna till oss. Det ligger några veckor framåt, men det innebär förstås att vi kan vaccinera färre personer. Modernas vaccin är för 65 år och äldre, eftersom vi får använda Astra Zenecas för 65 år och yngre, säger regionens vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.

Effekterna för Kalmar län är dock något oklara i nuläget.

– Vi håller på och tittar på vad det kommer innebära exakt för oss, men det är klart att färre blir vaccinerade i februari. Det kan man konstatera. Men hur det påverkar oss helt är lite tidigt att säga. Vi tittar på det nu och det kommer nog klarna framöver.

Äldre befolkning

Grannregionen Kronoberg stoppar sin tidsbokning för vaccin, men där är inte Region Kalmar än.

– Vi är inte i samma fas som Kronoberg. Vi har en äldre befolkning i Kalmar län och har inte påbörjat tidsbokningen ännu. 

Hur påverkar det här de som har en tid för vaccinering?

– Vi tror inte, utifrån det vi har och vet, att det påverkar något den här veckan. Det ligger några veckor framåt i tiden.

"Känns inte bra"

Marie Ragnarsson säger att hon tycker att förseningen är jättetråkig.

– Hela världen vill ha vaccin och då går det inte att leverera ut. Det är inget som vi kan påverka här i regionen, utan det ligger hos läkemedelsföretagen och deras förmåga att leverera, men det är en besvikelse. Alla är på tå och vi har börjat komma igång md vaccineringen. Befolkningen vill vaccineras. Då känns det inte bra att inte kunna erbjuda det. 

Hur ser du på att man inte får någon förklaring till varför doserna inte kan levereras?

– Det framgår ingen förklaring, så är det ju, men det är egentligen inget vi kan påverka. Sedan är det väl bra att få information om orsaken för att veta om det kommer kunna påverka längre fram också.

"Fortfarande möjligt"

Målet att hela Sveriges befolkning ska erbjudas vaccin före midsommar har inte reviderats.

– Det målet ligger kvar och i leveransplanerna får vi väldigt mycket vaccin i april, maj och juni. 

Är det rimligt att hela länets befolkning ska ha fått möjlighet vid midsommar?

– Det är fortfarande möjligt som vi ser det. Men det är klart att vi inte klarar av så många fler försenade vaccindoser då. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt