Annons:

Teknisk utrustning blir allt mer central inom vården:

Socialförvaltningen i Hultsfreds kommun ska framöver upphandla teknisk utrustning till vård och omsorg och en pilotgrupp i Virserum använder i dagsläget mobilen till dokumentation vid besök hos brukare. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Teknisk utrustning blir allt mer central inom vården: "Gått fram försiktigt"

Socialförvaltningen i Hultsfreds kommun förbereder olika upphandlingar av teknisk utrustning för att underlätta arbetet inom vård och omsorg. 
– Vi har gått fram försiktigt och tagit lärdom av andras misstag, både tekniskt och verksamhetsmässigt, säger Per-Inge Pettersson (C), ordförande i socialnämnden. 

Annons:

Jette Madsen och Ulrika Larsson, två enhetschefer inom socialförvaltningen, driver de högaktuella digitaliseringsprojekten inom socialförvaltningens verksamheter i Hultsfreds kommun och sprudlar av idéer. 

– Vi ska börja använda oss av mer modern teknik i vår omsorg och sjukvård. Jette och Ulrika gav en lägesbild när det gäller upphandlingar av teknisk utrustning, det vill säga larm på särskilt boende och ordinärt boende, nyckelfria lås och digital tillsyn (webbkamera i hemmet, reds.anm). Det finns ett tiotal sådana kameror på plats i dag. Det är fler som kommer vilja ha det framöver, säger Per-Inge Pettersson.

Pilotgrupp i Virserum

Enhetscheferna gav information om hur arbetet fortgår och när utrustningen kan vara upphandlad och klar. Tanken är att mobiltelefonen ska fylla en allt viktigare funktion i medarbetarnas fortsatta arbete. 

– Jag tänker på det administrativa arbetet med att man dokumenterar all information i sin mobiltelefon när man har utfört en insats hos en enskild. Det är inte så många som har det i dag men det finns en pilotgrupp i Virserum som redan nu jobbar på det sättet, säger Per-Inge Pettersson. 

Målbilden med de tekniska lösningarna är utan tecken helt klar. 

– Målet är att vi ska ha det i hela verksamheten. Vi vinner kvalité, tid och skapar ökad trygghet så det sker i olika faser. Redan om ett år så har det hänt betydligt mer på de här områdena. Vi har gått fram lite försiktigt och vill inte att det ska finnas några tveksamheter kring säkerhet och täckning när vi går över till digitala system. 

"Ser möjligheter i hela vår kommun"

Digital signering är en annan administrativ detalj som ska lyftas in i verksamheten. 

– Det har vi påbörjat i Virserums hemtjänst utan större problem. Vi har kommit igång i mindre skala så vi inte drar på för mycket. Det ska fungera stabilt innan det införs helt och hållet. 

Pettersson ser många fördelar med de tekniska bitarna inom vård och omsorg och berättar att upphandlingen sker i etapper under framför allt 2021 och 2022. 

– Enhetscheferna ser möjligheter i hela vår kommun i och med att det ser lite annorlunda ut till följd av det digitala stödet med infrastrukturen i botten. De andas mycket optimism. Det finns brukare som kommer fram och vill ha de digitala lösningarna så fort vi har gjort klart med upphandlingarna. Vi har gått fram försiktigt och tagit lärdom av andras misstag, både tekniskt och verksamhetsmässigt. Vi är inte först och kommer inte vara sist när vi får in dessa stöd i vår verksamhet. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt