Annons:

JUST NU: GYMNASIEPROGRAM LÄGGS NER – HÄR ÄR ANLEDNINGEN

Hotell- och turismprogrammet på Hultsfreds gymnasium avvecklas på grund av för få sökande. Foto: Ossian Mathiasson

JUST NU: GYMNASIEPROGRAM LÄGGS NER – HÄR ÄR ANLEDNINGEN

Hotell- och turismprogrammet har haft få sökande i flera års tid. Nu har barn- och utbildningsnämnden fattat beslut om att avveckla programmet. 

– Det har varit ett väldigt lågt antal elever på hotell- och turismprogrammet och det ser inte bättre ut inför höstterminen, säger  barn- och utbildningschefen Martin Snickars. 

Annons:

Barn- och utbildningsnämnden har fattat beslut om att hotell- och turismprogrammet med inriktning turism och resor ska avvecklas från Hultsfreds gymnasium. 

– Det blir inget nytt intag till höstterminen 2021. Programmet ska läggas ner och kommer avvecklas successivt när eleverna går ut programmet, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars.

"Borde vara ett intressant program"

Intresset har varit svalt i flera års tid och söktrycket till höstterminen 2021 är lågt: tre förstahandssökande elever, varav två har behörighet. 

– Vi har haft ett lågt söktryck i flera års tid och det är likadant till hösten. Det har funnits tidigare diskussioner om det ska starta eller inte. I våras hade vi ingen årskurs som gick ut och tog studenten på grund av att programmet hade en paus. De tre som har sökt informeras om att programmet inte kommer erbjudas, säger Snickars. 

Vad har du för känsla kring beslutet?

– Jag tänker att det borde vara ett intressant och attraktivt program att söka, men vi ser att eleverna inte väljer detta program. 

Tre årskullar med få elever

Just nu är tre årskullar igång med få elever. Åtta elever, varav fyra behöriga, i årskurs ett, åtta elever, varav fyra behöriga, i årskurs två och tre elever, alla behöriga, i årskurs tre. 

– De fyra som inte är behöriga i årskurs ett och två är elever som går introduktionsprogrammet och inte har full gymnasiebehörighet, men har fått påbörja programmet ändå. 

Att erbjuda programmet kostar 111 000 kronor per elev och läsår så det blir en viss besparing för barn- och utbildningsnämnden.

– Vi uppskattar att det kommer minska i kostnader med 1,5 tjänster. Det är inte så enkelt med gymnasieprogram. Vi förlorar intäkter på elever som kommer från andra kommuner. Sådana här förändringar är inte så enkla att kunna se med vad det är för skillnader i kostnader, säger Snickars och fortsätter:

– Utifrån antalet sökande är det inte rimligt att fortsätta. Vi ser att vi skulle behöva åtta sökande med behörighet i varje årskurs för att kunna upprätthålla programmet. Åtta elever har det inte varit någon gång under de fyra senaste åren. Åtta elever är bra utifrån ett ekonomiskt perspektiv, man behöver ha en grupp och en bra dynamik i undervisningen. Det blir dyrare ju färre elever man har i en grupp. Ska en lärare undervisa för tre elever så blir det en dyr undervisning. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt