Annons:

Anna Schröders pappa fick en kanyl i munnen och bet sönder en tand sedan familjen tillagat svensk fläskkarré till middag. Foto: Privat

SKRÄCKMIDDAGEN: BET SÖNDER TAND PÅ KANYLSPETS I KÖTTET

Mitt under familjemiddagen förstörde Annas Schröders pappa en tand när han bet i något hårt. Ur karrébiten i munnen plockade han en spets från en kanyl.
– Man får ju smått panik när man tänker på om något av våra barn fått kanylen i munnen i stället, säger Anna, som är besviken på det bemötande man fått av ICA centralt.

Annons:

När Vimmerbyparet Anna Schröder och Johan Frejd jobbade passade Annas föräldrar på att ta hand om deras båda barn, två och fem år gamla, och fixade även middag åt hela gänget. Svensk karréstek hade inhandlats, tillagades och avnjöts.

Åtminstone till att börja med…

Kanyl i köttbiten

För mitt under familjemiddagen den där dagen för tre veckor sedan, när Annas pappa tog en tugga av köttet, bet han i något hårt som kändes som en metallbit. Detta resulterade i att han bet av en bit av en tand. När han sedan plockade ut metallbiten kom den riktiga chocken.

– Ut plockar han en kanylspets som var en och en halv centimeter lång. Tankarna på vad som injicerats med den och hur den kunde hamna på vårt matbord kom så klart direkt, berättar Anna.

– Sedan fick man smått panik när man tänkte på vad som kunde ha hänt om något av våra barn hade fått kanylen i munnen istället. Vi åt samma mat allihop, så någon av dem kunde lika gärna ha svalt kanylen eller fått den i halsen.

Besviken på bemötandet

Händelsen var skrämmande i sig. Men efteråt har bemötandet från ICA centralt upprört Anna och hennes pappa.

– Vi reklamerade med batchnummer till ICA:s kundtjänst. Till svar fick vi att kanylen kan gå av om grisen rör på sig, även om det är ytterst sällsynt. Om den gör det så ska leverantören rapportera till slakteriet, men att de nog inte hade märkt att kanylen var kvar i grisen eftersom de inte har rapporterat händelsen, berättar Anna.

– Hur hanterar deras leverantörer djuren om de inte märker att en kanyl går av inne i en gris vid en injektion, frågar hon sig?

För Anna och hennes pappa har ICA i ett brev också förklarat att allt kött körs genom metalldetektor, men att en sådan ”liten bit” av en kanyl inte är tillräckligt stor för att bli upptäckt i metalldetektorn.

Presentkort som kompensation

Att både aptiten och suget för fläskkarré försvann ganska snabbt känns överflödigt att berätta.

– Vi åt inte färdigt middagen, om man säger så. Att hitta ett hårstrå kan ju vara fine, men en kanyl, säger Anna.

Vad har kontakterna med ICA mynnat ut i?

– För köttet som vi reklamerade skickade de ett presentkort på 500 kronor, som kan användas i valfri ICA-butik. Men mig veterligen finns det inte nya tänder att köpa på ICA, och pappas tandläkarkostnad verkar de inte bry sig om. Jag kan tycka att de borde ha försäkring som täcker sådant.

– Jag förstår ju att det inte är ICA som gör detta, men de är ändå ansvariga för vad de säljer, inte minst med tanke på att vi inte får reda på vem leverantören är. Vi vet inte hur det här kommer sluta än, men vi vet i alla fall att sådant här aldrig ska få hända, säger Anna Schröder.

”Djupt beklagligt”

Vi har varit i kontakt med ICA Gruppen AB, och genom pressansvarige Jenny Gerdes lämnar man följande skriftliga kommentar:

”Det inträffade är djupt beklagligt och något vi på ICA ser väldigt allvarligt på. Vi förstår att familjen är upprörd och beklagar obehaget. ICA ställer väldigt höga krav på uppfödare och slakterier för att säkerställa att allt kött som säljs hos oss håller högsta kvalitet. Vi har öppnat en avvikelse för ärendet och utreder tillsammans med leverantören vad vi kan göra för att förbättra processen ytterligare.

När det gäller ersättning för skada är det viktigt att den drabbade personligen inkommer med en skadeanmälan till vår kundtjänst för vidare hantering av försäkringsbolag.”

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt