Annons:

  • Marie Ragnarsson är vaccinsamordnare i Kalmar län. Foto: Region Kalmar län

  • Foto: MostPhotos

Vaccinsamordnaren om leveranserna: "Vi får inte mycket, vi vill ha mer"

Kalmar län är fortsatt i Sverigetopp när det gäller andelen vaccinerade. Men leveranserna är fortsatt små.
– Vi får inte mycket. Vi vill ha mer, säger vaccinsamordnaren Marie Ragnarsson.

Annons:

Leveranserna av vaccin från de stora bolagen har ännu inte tagit fart på allvar i Sverige. Mellan vecka 52 och 6 kom 19 880 doser till Kalmar län. Under vecka sju kom 5 210 doser till länet och den här veckan har ytterligare 6 310 doser anlänt.

Nästa vecka väntas 7 910 doser levereras och vecka 10 är det dock färre igen, då väntas 4 210 doser levereras till Kalmar län, enligt Folkhälsomyndighetens planering.

– Det finns en leveransplan som är relativt säker och doser är utplanerade till hälsocentralerna. Vi har också lagt ut tider för 80-plussare som haft möjlighet att boka dem. Där inleds vaccinationer för den gruppen under nästa vecka. Vi skickar också ut doser till kommunerna för personal som ska vaccineras, säger Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare i Region Kalmar län.

När kan gruppen 80-plussare vara färdigvaccinerade?

– Det kan jag inte svara på. Räknar man in 65-plus i den gruppen så kan man se att det är i slutet av maj. Fas 2, 3 och 4 kommer överlappa varandra. 

Är målet om vaccin till samtliga innan halvårsskiftet fortfarande rimligt? 

– Vi ser att våra faser överlappar varandra och kommer göra det om det inte kommer nya studier. Då kan faserna förändras. Vi hade hoppats att vi kunde vaccinerat ännu fler, men vi jobbar utifrån att vi ska klara av det. Vi har kapacitet att klara av det, men allt avgörs av leveranserna. Det är rätt vanligt att de ändras och det är mycket diskussioner nationellt kring detta.

"Vill ha mer vaccin"

Mycket är fortfarande osäkert. Under mars väntas inte leveranserna heller ta fart på allvar.

– Det är inte mycket vaccin vi får. Vi vill ha mer. Helst skulle vi vilja vara klara nu, vi vill ha hög vaccinationstäckning så att vi kan ta oss ur denna pandemi. Vi hoppas det kommer större mängder i april, maj och juni. 

Marie Ragnarsson gläds åt att Kalmar län ligger i Sverigetopp tillsammans med Gotland.

– Visst är det roligt. Vi ser också att vi har något äldre befolkning och fått lite mer tilldelat med anledning av det. Vi lägger inget på lager, utan vi vaccinerar upp de doser vi får. När vi får leveranserna så skickar vi ut det. 

Det skiljer dock fortsatt mycket mellan länets kommuner. I Borgholms kommun har 8,72 procent redan fått två doser och är därmed färdigvaccinerade. Motsvarande siffra för Vimmerby kommun, som hittills vaccinerat minst i länet, är 2,53 procent.

– De jobbar på och siffrorna där börjar närma sig de andra kommunerna, säger Ragnarsson. 

Vaccinet har effekt

Hittills har vaccinet verkat ge god effekt. Dödstalen går ned, trots att antalet smittade går upp. 

– Redan nu ser vi att effekten är tydlig på dödstalen. Om vi fortsätter så här och pressar ner dödstalen, kommer även belastningen på vården minska, säger virusforskaren och professorn Ali Mirazimi till Nyheter24.

Något som även gör Marie Ragnarsson glad.

– Det känns jättepositivt att det är så, att människors liv kan förändras till det bättre igen och att äldre kan träffa sina anhöriga. Visst ser vi också att det ger viss effekt, även om jag inte har några lokala siffror att ge, säger hon men uppmanar alla att fortsätta hålla i, hålla ut och följa råd och restriktioner.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt