Annons:

Regionala insatsstyrkan intog Hultsfred – för att öva

Björn Öberg, presstalesperson på polisregion Öst, berättar att den regionala insatsstyrkan har befunnit sig i Stålhagen i Hultsfred i två dagar för att öva. Foto: Arkivbild

Regionala insatsstyrkan intog Hultsfred – för att öva

I två dagar har den regionala insatsstyrkan (RI) för polisregion Öst spärrat av och övat i Stålhagens övergivna lägenhetshus i Hultsfred.
– Vår grupp måste vara maximalt förberedd inför kommande uppgifter, säger polisens presstalesperson Björn Öberg.

Annons:

Sedan några år tillbaka finns regionala insatsstyrkor fördelade runt om i några av polisregionerna i landet. Dessa har polisen byggt upp för att kunna hantera svårare situationer bättre i hela landet – att ha samma förmåga att ingripa snabbt och med samma kompetens oavsett var i landet ett allvarligt brott inträffar.

Enligt polisen berodde införandet av de regionala insatsstyrkorna på att man ansåg att omvärlden i dag ser annorlunda ut mot vad den gjorde för ett tiotal år sedan, med exempelvis ett ökat terrorhot, skolskjutningar och grov organiserad brottslighet. I uppdraget ingår att anpassa sig till omvärlden och kunna hantera de svåra uppgifterna även regionalt.

Övat i Hultsfred

Under tisdagen och onsdagen var delar av den regionala insatsstyrkan för polisregion Öst (Jönköpings, Östergötlands och Södermanlands län) i Hultsfred och övade.

I tisdags morse spärrades ett stort område i det gamla bostadsområdet Stålhagen av, och där har man sedan hållit till i de tömda och rivningsklara lägenhetshusen.

– Av taktiska skäl kan jag inte gå in på hur många personer det handlar om – vare sig som ingår i den regionala insatsstyrkan eller hur många som har varit på plats i Hultsfred. RI ska inte kunna kartläggas utifrån vare sig förmåga, utrustning eller kompetens, och flera personer som ingår i den har skyddad identitet, berättar Björn Öberg, presstalesperson på polisregion Öst.

Hur kom det sig att ni valde att öva just i Hultsfred?

– Här fanns det tomma lägenhetshus. Det har hänt tidigare att vi har övat i hus som ska renoveras eller rivas. Vi behöver öva i olika miljöer, och anpassar så klart övningarna utifrån förutsättningarna.

Kan du berätta något om vad ni har fokuserat på?

– Det handlar om taktiskt sök, som vi kallar det. Hur man mest effektivt tar sig in i trappuppgångar och bostäder, och hur vi rör oss i fastigheter som dessa. Övningarna är viktiga delar för oss, gruppen ska vara maximalt förberedd på de uppgifter som man kan komma att ställas inför regionalt.

Hur vanligt är det för RI med övningar likt denna?

– Ganska vanligt. Vi övar ganska mycket, och det är klart att det drar blickarna till sig lite extra när vi gör det mitt i bostadsområden som i det här fallet.

Hur ofta kallas den regionala insatsstyrkan in?

– I polisregion Östs fall så handlar det om flera gånger varje vecka. Ofta är det då personer ska omhändertas där vi tror att det kan figurera vapen. Det kan handla om misstänkta brottslingar, men också om suicidala personer eller om personer med psykiska besvär. Det är komplexiteten vad gäller gärningsperson, omständigheter och insatsmiljö som avgör.

Vem tar det beslutet?

– Det är vakthavande befäl som avgör. Ytterst handlar det om våra polisers arbetsmiljö, då alla inte har samma nivå avseende kompetens och utrustning. För att skapa en så säker situation som möjligt, både för vår personal och för fokuspersonen, så är det ibland bäst att RI får hantera en händelse.

Fakta

Nationella insatskonceptet - NIK

Det nationella insatskonceptet består av tre nivåer:

  • En generell regional förmåga (de regionala insatsstyrkorna i region Nord, Mitt, Bergslagen och Öst).
  • En förstärkt förmåga i de tre storstadsregionerna (piketerna i Stockholm, Syd och Väst).
  • En nationell förmåga i form av nationella insatsstyrkan, NI.

Källa: Polisen

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt