Annons:

Riksdagsledamot lovordade digitalt språkcafé:

Riksdagspolitikern Tomas Kronståhl deltog på förra veckans digitala språkcafé. Foto: Simon Henriksson

Riksdagsledamot lovordade digitalt språkcafé: "Fantastiskt bra initiativ"

Tomas Kronståhl, riksdagsledamot för Socialdemokraterna i Kalmar län, besökte det populära digitala språkcaféet i torsdags.

Annons:

Det digitala språkcaféet har anordnats av Hultsfreds kommun, Högsby kommun och organisationen Kompis Sverige sedan slutet av januari. Det blir totalt tio träffar med nytt tema vid varje tillfälle och riksdagsledamoten Tomas Kronståhl (S) kopplade upp sig och deltog på den senaste träffen.

– Annika Högberg, sekreterare för oss riksdagsledamöter, sa att man ville ha med en riksdagsledamot på detta möte. Jag anmälde mig och sa att jag gärna kan vara med på ett språkcafé-möte. Jag är intresserad av hur det går för de nya svenskarna som vi har runt om i Sverige. Hultsfred och Högsby har tagit emot många nyanlända så jag vill veta hur vi tar hand om dem och hur det funkar, säger Tomas Kronståhl.

Vad fick du för bild av det digitala cafeét?

– Jag tycker att det är fantastiskt att man kan komma på sådana grejer i dessa tider. För alla nya medborgare är det viktigt att prata och få någon att prata med. När vi har en coronaepedemi så är det inte självklart att bli inbjuden till språkcaféer. Jag tycker att det är fint att det gick att ordna på detta sätt. Jag visste inte om att det fanns. Det är ett fantastiskt bra initiativ, säger Kronståhl.

"Tämligen enkel väg in i samhället"

Maria Tunek, bibliotikarie på Hultsfreds bibliotek, berättar att man jobbar på att få ut budskapet om att alla personer är välkomna.

– Som jag känner det så får man ut mycket av det som svensk också i samtalet för att det är så enkelt att prata. Det blir verkligen som ett kort samtal över en kaffekopp. Upplägget funkar jättebra. För att man ska våga prata så är det också bra att man har en liten grupp, säger Maria Tunek.

Tomas Kronståhl (S) tycker att det var ett intressant möte.

– Jag förstår vikten av detta. Jag hade gärna velat möta de här personerna fysiskt med tanke på att det blir lite mer spontant då. Det är mycket positivt att de här människorna får möjligheten att träffa andra människor. Det kan säkert finnas fall där man är ganska isolerad där man bor och inte har möjligheten, säger Kronståhl.

Vad tar du med dig till politiken?

– Att språkcafé är ett av flera sätt där man kan få möjlighet att prata med nya svenskar. Om de är blyga så kan jag tänka mig att väldigt många av oss är ännu mer försynta och nästan lite rädda för människor från andra kulturer och länder. Då kan ett språkcafe vara en tämligen enkel väg in i samhället. Vi svenskar är väldigt rädda för att gå fram till människor som vi inte känner igen och fråga hur de mår eller varför de är här.

Förhoppningen är att dessa möten ska leda till att man säger hej till varandra på gatan och skapar det gemensamma samhället, enligt organisationen Kompis Sverige. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt