Annons:

Ingen flytt av populär sommaraktivitet: ”Måste finnas en långsiktig lösning”

Hultsfreds kommuns dröm om att flytta dressinuthyrningen till stationsområdet blir inte verklighet, i alla fall inte år. Verksamheten blir kvar i Björkudd sommaren 2021. Foto: Ossian Mathiasson

Ingen flytt av populär sommaraktivitet: ”Måste finnas en långsiktig lösning”

Dressinuthyrningens tilltänkta flytt från Björkudd till järnvägsstationen i Hultsfred blir inte av till årets säsong. Den populära sommaraktiviteten blir i stället kvar i Björkudd under 2021. 
– Det är inget tvång men vi vill ha en långsiktig lösning, säger Göran Ehn. 

Annons:

Dagens Hultsfred har vid flera tillfällen rapporterat om att Hultsfreds kommun vill göra stationsområdet i Hultsfred mer attraktivt genom att foga samman dressinuthyrningen med Kustpilen och Smalspåret. 

Till kommande säsong blir det ingen flytt för dresscyklingen från Björkudd till stationsområdet, något som Barometern/OT var först med att rapportera om.

Göran Ehn, ordförande i Smalspåret Växjö-Västerviks lokalavdelning i Hultsfred, berättar att man för stunden inte vill flytta på dressinuthyrningen.

– Vi har diskuterat kommunens planer och de vill att vi ska flytta. Det är inget tvång men vi vill ha en långsiktig lösning. Vi ser ingen sådan för stunden, säger Göran Ehn. 

"Får inte nyttja rälsen"

Ehn ser ändå fördelar med båda alternativen och kan tänka sig en flytt till stationsområdet om kriterierna uppfylls. 

– Det är centralt och bra att vara vid stationen och det är lugnt i Björkudd där vi har byggt upp en fungerande verksamhet. Om vi ska flytta så måste det finnas en långsiktig lösning som är godtagbar och det var den inte riktigt när vi diskuterade frågan i höstas, säger Ehn.

Vad är inte långsiktigt, enligt er?

– Problemet är att det är tre parter. I detta fall är inte kommunen ägare till järnvägsmarken utan det är en tredje part (Tjustbygdens järnvägsförening) som vi måste komma överens med, säger han och fortsätter:

– Vi får inte nyttja rälsen mellan stationen och dressinuthyrningen, den är lite drygt en kilometer lång. Tjustbygdens järnvägsförening har järnvägslinjen från Jenny till Björkudd där vi är för närvarande. Vi (Smalspårsföreningen Växjö-Västervik) äger sträckan ner till Åseda. 

Problem med biltrafiken

Ett annat problemområde som Ehn lyfter är att Hultsfreds kommun vill få bort biltrafiken på Strandpromenaden, det vill säga den sista biten från reningsverket till dressinuthyrningens parkering. Det kommer i så fall begränsa möjligheterna att ta sig fram till Björkudd. 

– Det går att ta den vägen i dag, men om man ändrar på förutsättningarna så blir det svårt. Det förs diskussioner om att vi kanske inte får använda vägen.

Björkuddvägen är en annan infartsväg till dressinuthyrningen men den bör inte användas av säkerhetsskäl. 

– Vi vill inte att man tar Björkuddvägen för att komma till dressinuthyrningen för vi vill inte att man går över järnvägen. Det finns en olycksrisk när tågen kommer.  Vi vill att man tar Strandpromenaden men nu vill inte kommunen ha någon biltrafik på Strandpromenaden så det är det som är kruxet. 

"Måste ta nya tag om vi nu ska flytta"

Parterna slutade diskutera när man inte kom fram till något konkret vid höstens förhandlingar. 

För att det ska bli aktuellt med en flytt krävs lokaler i syfte att serva folk som ska cykla dressin och fixa med dressincyklarna. 

– Men det allra viktigaste är att vi kommer åt spåret mellan stationen och Björkudd. Vi får se hur vi gör nu. Vi får fortsätta diskussionen om vad det blir för fortsättning på verksamheten. För vår del måste det vara en lösning som inte är för en kort period utan att man kan inrikta sig på det. 

Skulle du säga att ni står långt ifrån varandra?

– Jag tycker bara att vi inte kommer längre. Vi måste ta nya tag om vi nu ska flytta. 

Hur ser kommunen på att ni fortsätter i Björkudd?

– De har inte sagt så mycket mer än att de vill att vi ska flytta till stationsområdet.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt