Annons:

Padelsatsningar kan stoppas – Davidsson ger svar på Rälgs alla frågor

Lennart Davidsson (KD) svarar på alla padelrelaterade frågor i interpellationen från Tommy Rälg (S). Foto: Ossian Mathiasson

Padelsatsningar kan stoppas – Davidsson ger svar på Rälgs alla frågor

Ett ämne som kommer upp till debatt på kvällens fullmäktigemöte är padelsatsningar i Hultsfred. Lennart Davidsson (KD) har i förväg gett skriftliga svar på interpellationen från Tommy Rälg (S).

Annons:

Leif Sörensens och Simon Råsbackens tilltänkta padelsatsningar i Hultsfred kan gå i stöpet då miljö- och byggnadsnämnden har en annan syn på saken och ger avslag. 

Fullmäktigeledamoten Tommy Rälg (S) har i en interpellation ställt sig frågande till hur nämnden tänker och radat upp flera frågor till Lennart Davidsson (KD), vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden. 

Lennart Davidsson har skriftligen svarat på varje enskild fråga så som det framgår av interpellationen. 
Rälg frågar initialt om planerna på padelbanor är ett hinder för utvecklingen i Hultsfred eller om det är ett tecken på osmidighet från ansvarig nämnd. 

– Padelbanor är positivt och en bra utveckling för Hultsfred som kommun. Miljö- och byggnadsnämnden måste ta beslut utifrån gällande lagstiftning samt detaljplaner. Det finns dock ett tolkningsutrymme och en möjlighet till mindre avvikelser men det gör inte att det går att bevilja allt.Hänsyn måste bland annat tas till människors hälsa och säkerhet, vilket gör att det i vissa ärenden inte är lämpligt och lov inte beviljas. Kommunala tjänstemän och politiker i kommunala nämnder och styrelser, till exempel byggnadsnämnden, omfattas av reglerna om tjänstefel vid sin myndighetsutövning. Där till exempel för stora avvikelser är att anse som detta, säger Lennart Davidsson. 

"En intressent har sökt bygglov"

Rälg skriver att han har läst i media om två intressenter som har stött på patrull vid sökande av bygglov för sina verksamheter. Davidsson svarar att endast en av intressenterna har sökt och varit i kontakt angående bygglov. 

– Av de två i pressen omnämnda intressenter som sägs ha sökt bygglov är det endast en som har sökt om tillfälligt bygglov och fått ett negativt beslut eftersom den tilltänkte lokaliseringen av padelhallen inte ansågs vara lämplig. Den andra intressenten har inte sökt eller varit i kontakt med bygglov, säger Davidsson. 

Rälg frågar om det inte finns utrymme för tolkningar i dessa sammanhang då lagar och regler inte är lika viktigt. 

– Plan- och bygglagen är en lag beslutad av riksdagen och detaljplaner ett juridiskt bindande dokument vilket är framtaget genom en demokratisk process av kommunen.  Det finns i lagstiftningen möjlighet att göra mindre avvikelser samt tolkningar av detaljplaner och dess syfte. Detta innebär inte att det går att göra hur stora avvikelser som helst, säger Davidsson.

"Kan medge mindre avvikelser"

En annan fundering som Rälg (S) lyfter i sin interpellation är om det är den här typen av ärenden som skulle kunna höja kommunens i olika rankingar om man jobbade lite mer rådgivande och tillät mindre avvikelser. 

– Nämnden och förvaltningen arbetar rådgivande och vill att vår kommun ska vara attraktiv. Vi vill gärna hamna högt i olika rankningar även om vi inte ser just rankningar som målet utan för oss är målet att invånare och företagare ska känna att man får ett respektfullt bemötande och rättssäker handläggning. För att nå detta kan man medge mindre avvikelser men det finns dock en gräns på hur stora en mindre avvikelse kan vara, säger Davidsson. 

Rälg tycker att man i kommande detaljplaner ska ta ”höjd” inför framtida etableringar så inte strikta regler förhindrar företag som vill satsa. 

– I detaljplaneringen ska vi självklart ta höjd för framtida utveckling och samtidigt se till så att hänsyn tas till befintliga etableringar och miljöer. Framtida krav på utveckling går dock väldigt snabbt, vilket innebär att det behövs en planberedskap där man också går in och ändrar befintliga planer för att möjliggöra framtida utveckling efter att nya behov och krav uppstår. Jag vill verkligen ta höjd och möjliggöra för företagare att vilja etablera sig i vår kommun. Detaljplaner är en del i detta arbete och jag är beredd att resonera om dessa frågor med alla partier i nämnden. Men mycket mer behövs för att vår kommun ska bli en kommun där företag och företagare vill etablera sig och skapa arbetstillfällen. Samarbetet mellan miljö- och byggnadsnämnden och kommunstyrelsen är därför av stor vikt, säger Davidsson. 

"Röstade på samma sätt som jag"

Davidsson avslutar sitt interpellationssvar med en fråga om Socialdemokraterna har problem med den interna kommunikationen. 

– Den information som jag har gett ovan tror jag att socialdemokratiska ledamöter i miljö- och byggnadsnämnden skulle kunna ha gett till Tommy Rälg. Vi vet ju alla att samtliga S-ledamöter i nämnden röstade på samma sätt som jag men det var uppenbarligen mer lockande att ställa dessa frågor till mig än att ta upp debatten med egna företrädare. 

Det återstår att se vad det blir för diskussionen mellan Rälg och Davidsson under kvällens sammanträde i kommunfullmäktige då Davidsson ger svar på det som finns ovan. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt