Annons:

Ett steg närmare byggnation av efterlängtat rälsbussgarage – kommunen ställer upp

Smalspårsföreningen Växjö-Västervik vill bygga rälsbussgarage i Virserum och nu har kommunstyrelsens arbetsutskott godkänt försäljning av mark. Foto: Ossian Mathiasson

Ett steg närmare byggnation av efterlängtat rälsbussgarage – kommunen ställer upp

Smalspårsföreningen Växjö-Västervik ska bygga ett rälsbussgarage i Virserum. Nu har en viktig markbit fallit på plats efter att kommunstyrelsens arbetsutskott sagt ja. 

Annons:

Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik har i många års tid letat efter en lösning på problemet med att rälsbussarna från 50-talet står utomhus året om oavsett väderlek. De vill av naturliga skäl skydda rälsbussana från regn och snö men likaså vandalism. 

DH har tidigare rapporterat om att det ska byggas ett rälsbussgarage i Virserum – och nu har ett viktigt besked kommit. Föreningen har fått kommunstyrelsens arbetsutskotts godkännande till att köpa en markbit på 1 290 kvadratmeter och förverkliga drömmen om ett rälsbussgarage. 

– För att komma åt och göra byggnationen möjlig har de varit intresserade av att förvärva en markbit på vänster sida om spåret i nordlig riktning mot Ekeflovägen. Vi är med på det. Det ska även inkludera marken som omfattar vägen ner till gamla centralföreningen. Vi skickar det till kommunstyrelsen för beslut och ställningstagande, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Köp för symbolisk summa

Smalspårsföreningen köper markbiten för 64 500 kronor från Hultsfreds kommun och kommer i sin tur få motsvarande summa från kommunen. 

– Det kommer bli en köpeskilling på 64 500 kronor. Avsikten är att vi anslår motsvarande summa ur kommunstyrelsens oförutsedda pott så de får köpa marken för en krona. Själva byggnationen är en stor investeringskostnad och de har fått ekonomiskt stöd från olika håll för att klara byggnationen. Det är vårt bidrag med att medverka till det, säger Rosander. 

På den tomma gräsytan bredvid gamla centralföreningens i riktning mot stationshuset i Virserum ska rälsbussgaraget byggas. Garaget kommer få två spår i bredd och bli drygt 50 meter långt för att få in tre rälsbussar på längden. 

– De har sett en möjlighet att bygga detta rälsbussgarage som sker på denna mark. Vi har inga andra tankar på vad vi ska använda marken till. Det är en långsmal remsa jämte smalspåret där det skulle få plats med ett par extra spår och garage i en lång röd träbyggnad. 

"Tar ansvar för det de äger"

Kommunen har haft en dialog med föreningen och ställer upp för att möjliggöra byggnationen.  

– De tar ansvar för det de har och äger och gör någonting bra av det hela. De är duktiga och har till exempel gjort en betydande insats i Flaten. De genomför vad de har tänkt och kan de förbättra möjligheterna för att hålla rälsbussarna i gott skick så ser vi positivt på att kunna hjälpa till i deras satsning på turism och rälsbussturer. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt