Annons:

Biträdande smittskyddsläkaren:

Per-Åke Jarnheimer hoppas att det här är den sista allvarliga vågen. Foto: MostPhotos

Biträdande smittskyddsläkaren: "Hoppas det här är sista allvarliga vågen"

Hur påsken har påverkat smittspridningen är för tidigt att dra några växlar av. Det menar biträdande smittskyddsläkaren Per-Åke Jarnheimer, som dock hoppas att detta är den sista allvarliga vågen.
– Men beroende på mutationer är det svårt att säga något, kommenterar han.

Annons:

Smittspridningen av covid-19 nådde nya höjder i Kalmar län förra veckan. Visserligen är testningen på en helt annan nivå numera, men så många bekräftade fall som 1 220 har det inte varit tidigare under pandemin.

Men påsken tycks inte ha inneburit att den stora ökningen bara fortsatt. 154 fall har konstaterats den här veckan, men Per-Åke Jarnheimer, biträdande smittskyddsläkare i regionen, säger att det är för tidigt att dra några växlar av det.

– Man kan tänka på två sätt. Dels var provtagningskapaciteten lägre under påskhelgen och dels kan vi inte räkna med att de som var sjuka då med milda symtom väntar på att provta sig. Då kanske de inte bryr sig om att provta sig. Man får se hur det förändras framöver nu, om det blir något hack i kurvan. Vecka 13 var betydligt mer, men hur vecka 14 blir är för tidigt att säga. Det är de kommande dagarna det kan börja bli fler fall igen, säger han.

Det senaste dygnet hade 1 600 självtester registrerats och 327 tester har gjorts i regionens egen regi. Ändå var det bara – i sammanhanget – 73 nya bekräftade fall.

– Om det är representativt eller inte vågar jag inte säga. Man får vänta helt enkelt. Det går kanske inte att säga förrän i slutet av nästa vecka. Att det skulle bli en så snabb dipp har jag svårt att tro, men om det blir samma nivåer som föregående vecka kan vi inte uttala oss om nu.

"Viktigaste är följsamheten"

Vimmerby kommun har varit en av de kommuner som haft högst spridning på sistone. 

– Tittar man på Vimmerby var det väldigt mycket fall vecka 13 jämfört med vecka 11. Det var mer än dubbelt så många på två veckor. Men smittspridningen är ganska generell i länet. Det går lite upp och ned och ingen kommun är isolerad. Det finns utbyten i form av arbetsplatser, gymnasieskolor och så vidare. Det är utbredd smittspridning överallt. 

Förra veckan togs lokala restriktioner i Kalmar län. Dess påverkan är också för tidig att uttala sig om, menar Jarnheimer.

– Det allra viktigaste är följsamheten till de rekommendationer som redan fanns. Visst har man skärpt upp en del, men det är också mycket en signal om att läget är allvarligt. Följsamheten har brustit, men det viktigaste är att följa det som redan finns. 

Går det att säga något om hur vi betedde oss under påsken?

– Det är för tidigt att säga. Ett ökande resande behöver inte innebära större smittspridning. Det beror på hur man beter sig. Vilket håll vi är på väg åt får vi vänta till slutet av nästa vecka för att säga. 

"Slutat spekulera"

Länet ska få betydligt mer vaccin de kommande veckorna. Det kombinerat med att sommaren, åtminstone förra året, fick smittspridningen att gå ned talar för ett bättre läge inom några veckor. 

– Jag hoppas att det här är den sista allvarliga vågen. Sedan kommer sommaren och den borde bli lugnare, men hur det blir efter det är mycket beroende på nya mutationer. Jag har slutat spekulera för mycket, men mycket beror på nya mutationer. 

Den brittiska varianten av covid-19 dominerar i länet, men ännu har varken den sydafrikanska eller brasilianska fått fart i vår region. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt