Annons:

Flera fall av försvunnen medicin på äldreboende – kommunen inleder utredning

Narkotikaklassade läkemedel har försvunnit på ett äldreboende i Hultsfreds kommun och kommunen har inlett en utredning för att ta reda på vad som har skett. Foto: MostPhotos

Flera fall av försvunnen medicin på äldreboende – kommunen inleder utredning

Narkotikaklassade läkemedel har av okänd anledning försvunnit från fem brukare på ett äldreboende i Hultsfreds kommun. Nu är en lex Sarah-utredning inledd för att ta reda på vad som har hänt. 
– Vi ser väldigt allvarligt på det som har inträffat, säger Monica Örmander, medicinskt ansvarig sjuksköterska och verksamhetschef enligt hälso- och sjukvårdslagen.

Annons:

Hultsfreds kommun har också en polisanmälan angående de misstänkta stölderna av läkemedel på ett äldreboende i Hultsfred kommun, som har försvunnit någon gång mellan 1 februari och 26 mars i år. 

– Någon har stulit narkotikaklassad medicin hos fem boende. Det är en sjuksköterska som har upptäckt det i samband med kontrollräkning. Det handlar om oxicodon och oxinorm, säger Anders Hultman vid polisen i Oskarshamn. 

Kommunen inleder utredning 

Monica Örmander, medicinskt ansvarig sjuksköterska och verksamhetschef enligt hälso- och sjukvårdslagen, ser allvarligt på det som har inträffat och hoppas att den pågående utredningen kan ta reda på vad som har hänt. 

– Jag vet att det har förekommit att läkemedel har försvunnit. Det är inte bara en eller två stycken tabletter som har försvunnit, utan det är flera. Jag vet inget exakt antal, säger Monica Örmander. 

Hon berättar vidare att det handlar om den enskildes läkemedel som förvaras hemma i dennes medicinskåp. 

– Vi ser väldigt allvarligt på det som har inträffat. Det är den enskildes egna läkemedel och i och med att det har försvunnit så har vi gjort en polisanmälan. Läkemedlen är förskrivna av läkarna till de här personerna och har de försvunnit så måste vi polisanmäla det, säger Örmander och fortsätter: 

– Vi har påbörjat en lex Sarah-utredning för att se varför det kunde hända och vad har vi för brister i vår organisation som gör att något sådant kan hända. 

Ni har ingen som helst aning om hur det kunde ske?

– Vi väntar på att utredningen ska bli färdig inom någon vecka. De måste titta på alla delar i kedjan. Varför blev det så här? Vilka har tillgång till nycklar? Hur förvarar vi läkemedel? Vi kan inte misstänka någon person på lösa grunder utan vi måste titta på vad det är för något som gör att något sådant kan hända. 

Vidtagna åtgärder

Hultsfreds kommun har också vidtagit åtgärder kring läkemedelshanteringen med skärpta rutiner.

– Det vi gjorde omgående var att rycka upp rutinerna, att man kontrollräknar ännu tätare och det är det två personer som kontrollräknar varje gång. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt