Annons:

Här stjäls det flest cyklar - Kalmar i topp och Vimmerby i botten

Många cyklar stjäls i länet. Foto: MostPhotos

Här stjäls det flest cyklar - Kalmar i topp och Vimmerby i botten

Kalmar kommun placerar sig på nionde plats i Sverige över listan där det stals flest cyklar per invånare under 2020. Tvärtom i Vimmerby, som är den kommun i länet där den stals minst antal cyklar.

Annons:

I Sverige anmäldes 77 207 cyklar stulna under förra året. Det motsvarar 74 per 10 000 invånare och är ett högre antal stölder sett till befolkningen än något år sedan 2005.

I Kalmar län anmäldes 1 500 cykelstölder, och fler än hälften av dessa (870 stycken) anmäldes i Kalmar. Med det placerar sig Kalmar som nia i statistiken över de kommunerna i landet med flest anmälda cykelstölder per invånare.

Det visar en undersökning från försäkringsbolaget If och en kartläggning av nya siffror från Brå.

Tolv gånger fler

I Vimmerby kommun, där det anmäldes minst antal cykelstölder, både i antal och per invånare) anmäldes endast tio cykelstölder.

Om man jämför Kalmar och Vimmerby, så stals det under 2020 mer än tolv gånger så många cyklar per 10 000 invånare i Kalmar (124 respektive 10).

I Västerviks kommun anmäldes 119 cykelstölder (33 per 10 000 invånare) och i Hultsfreds kommun anmäldes 30 stölder (21 per 10 000 invånare).

Studentstad 

Förklaringen till att Kalmar sticker ut i statistiken kan ligga i att det är en studentstad, där risken att bli av med sin cykel är störst.

– Generellt är det mycket cykelstölder och antalet brukar följa ungdomar och studieorter. Jag menar inte att studenterna stjäl cyklarna, men mycket cykeltrafik ger mer stölder, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson för polisregion Syd till SVT Småland.

Detta bekräftas också när man tittar på vilka städer som toppar listan över flest antal cykelstölder per 10 000 invånare; Örebro (176), Uppsala (162), Linköping (144), Västerås (143) och Solna (143).

Mer än varannan cykelägare (54 procent) har någon gång fått sin cykel stulen.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt