Annons:

Räddningstjänsten i Hultsfred ska utrustas med ytterligare en tank till flakväxlaren. Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott har gett klartecken till starttillstånd för investeringen. Foto: Ossian Mathiasson

Räddningstjänsten får köpa in ytterligare en tank – leveransen kan dra ut på tiden

Räddningstjänsten i Hultsfreds kommun har för avsikt att köpa ytterligare en tank till lastväxlare. Nu har kommunstyrelsens arbetsutskott lämnat starttillstånd för investering av en extra tank. 

Annons:

Räddningstjänsten köpte för några år sedan in en flakväxlare och en tank med den senaste tekniken. Nu får räddningstjänsten tillåtelse att upphandla ännu en tank som de kan att byta med vid större insatser. 

– De kan på så vis hämta vatten och lasta av tanken på en plats för att sedan åka och hämta mer vatten med den andra tanken. Det ökar kapaciteten för räddningstjänsten. Det kan vara bra vid skogsbränder när det är svårt med vattentillgången, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

"Finns med i budgeten"

Kommunstyrelsens arbetsutskott sa på tisdagens sammanträde ja till begäran om starttillstånd för investering av extra tank till flakväxlaren.  

– Det finns med i budgeten för det här året. När det kan kosta en miljon kronor så ska man komma tillbaka och begära starttillstånd. Vi har sagt ja till att de får jobba vidare och upphandla ytterligare en tank, säger Rosander. 

Vet ni vad den nya tanken kommer kosta?

– Nej, inte än. Vi får se vad de får in för anbud. Man ska gå till vår inköpscentral i Västervik och ge dem klartecken att handla upp en extra tank. Det ska vara en produkt som uppfyller de krav som man kan ställa. Företaget som lämnar det mest attraktiva anbudet får tilldelningen.

Leveransen kan dröja

Räddningschefen Michael Hesselgård berättar att de har en tankbil i Hultsfred som de kan byta flaket på och behovet av en extra tank är stort. 

– Man kan nästan säga att det blir som två tankbilar. Vi kan be ÖSK, som också har en flakväxlare, att hjälpa till att köra ut en tank eller att vi kan ha en lastbil till som en tankbil eller så kan vi ställa av den ute i skogen på en skogsbrand och vattenförsörja med en lös tank.  Det blir betydligt billigare än att köpa en tankbil till. Det är viktigt att ha två tankar, säger Michael Hesselgård.

Han gläds åt att politikerna har beviljat starttillstånd och det ligger redan ute på upphandlingsenheten. 

– Den nya tanken blir ett jätteviktigt tillskott. Vi har väntat på den i flera år. Som det ser ut just nu så kommer vi nog inte få den levererad i år, tyvärr. Det är ganska långa leveranstider så det verkar som att det blir kvartal två 2022. Det har med orderingången att göra, de kan inte leverera den tidigare. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt