Annons:

JUST NU: REGIONALA REKOMMENDATIONER TAS BORT

Nu tas de regionala rekommendationerna bort. Foto: MostPhotos

JUST NU: REGIONALA REKOMMENDATIONER TAS BORT

Måndag 31 maj blir sista dagen med de flesta av de regionala rekommendationerna. Därefter upphör dessa att gälla i Kalmar län. 

Annons:

Det skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande kort före dagens livesända presskonferens. Bakgrunden till beslutet är de senaste två veckornas snabba nedgång vad gäller smittspridning och belastning på sjukhusen. 

Från måndag 31 maj hävs alla regionala rekommendationer utom en. 

– Att vi nu kan lätta på de skärpta rekommendationerna som gällt för Kalmar län betyder inte att pandemin är över. Fortfarande gäller de nationella råden; håll avstånd, begränsa nya nära kontakter, tvätta händerna ofta, stanna hemma vid symtom och testa dig och res på ett smittsäkert sätt. Det är allas ansvar att bromsa smittan och när vi nu successivt öppnar upp samhället måste vi fortfarande göra det smittsäkert, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Förklaringen till den snabba nedgången är flera, enligt smittskyddsläkaren. Hon pekar på att de regionala rekommendationerna haft effekten, att årstiden bidragit och att över 90 procent av länets befolkning över 60 år fått sin första vaccindos.

– Inte minst märks vaccinationseffekten på sjukhusen. Under de senaste veckorna har andelen över 70 år som legat inlagda med covid-19 minskat stadigt, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

En rekommendation kvar

Den enda rekommendation som blir kvar är den om att bära munskydd på en arbetsplats vid konstaterad smitta. För grund- och gymnasieskola avgör det lokala smittläget huruvida fjärr- eller distansundervisning är aktuellt. Beslutet ligger hos den enskilde huvudmannen att ta i samråd med smittskyddsläkaren. 

På torsdagsmorgonen var elva personer inlagda med diagnosen covid-19 på länets sjukhus. Av dessa var tre smittfria och fyra intensivvårdas i respirator.

– Det är en väldig förbättring mot hur det såg ut för en månad sedan när vi aktiverade krislägesavtalet. Då hade vi över 60 personer inlagda samtidigt. Därför planerar vi att på måndag också avsluta krislägesavtalet. Samtidigt vill jag rikta mitt innerliga tack till den personal som slitit hårt under väldigt lång tid.

Sjukhusen ställer om

Både Oskarshamns och Västerviks sjukhus ställer nu om för att återgå till normal verksamhet. 

"Det innebär att bland annat att operationsverksamheten kan komma igång igen i Oskarshamn. I Västervik kommer beredskap att finnas kvar för att kunna ta emot och isolera covidpatienter", skriver regionen.

Vaccinationsviljan är fortsatt mycket hög i länet. För närvarande är tiderna dock begränsade.

– Vi är inne i en period då 85-90 procent av vaccindoserna går till att ge en andra dos till de som redan fått sin första. Men om några veckor kommer tusentals nya tider att släppas varje vecka, säger vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.

I juni planeras för att nästa åldersgrupp kan släppas på i vaccinationskampanjen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt