Annons:

Smittskyddsläkaren om läget och oron:

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin oroas över deltavarianten. Foto: Anders Blank

Smittskyddsläkaren om läget och oron: "Bara en tidsfråga"

Rekordfå fall förra veckan under 2021. Endast fyra nya fall av covid-19 i dag. Ändå finns det vissa orosmoln.
– Deltavarianten kan bli ett bekymmer i den ovaccinerade delen av befolkningen, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

Den indiska varianten – eller deltavarianten som den formellt heter – har upptäckts i både Kronoberg och Blekinge. I Storbritannien dominerar nu den mer smittsamma varianten av covid-19.

Mutationen har ännu inte upptäckts i Kalmar län. 

– Vi har inga fall av delta här än, men det är bara en tidsfråga innan vi får ett första fall. Vi har inte haft några fall av den brasilianska heller och det är lite slumpens skörda var den dyker upp. Det beror på var det kommer ifrån och var den hamnar, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Hur oroliga ska vi vara för varianterna i länet?

– Det kan bli ett bekymmer i den ovaccinerade delen av befolkningen. Det gäller framför allt barn och unga vuxna. En dos vaccin ger inte lika bra skydd, så det är väldigt viktigt – semestertider eller inte – att ta sin andra dos. Det är jätteviktigt att få sina båda dosor. 

Ljusare än på länge

Annars är läget ljusare än på länge i länet. Förra veckan hade den lägsta smittspridningen hittills under 2021. Under måndagen redovisades endast fyra nya fall. Så få fall har det inte varit sedan 7 oktober 2020.

– Det är fantastiskt och något jag tycker att man ska vara väldigt glad för. Men den här deltavarianten är det man oroar sig för. Det är bestämt nationellt att alla fall ska kontaktas och det jobbas på bred front för att ta hand om alla de här fallen direkt. Det går inte att invänta typning, för då kanske det kommer försent. Alla fall och alla kluster måste smittspåras. 

Mildras oron över att så många i länet vaccineras?

– Ja, absolut. Det jag ser framför mig är en del kluster, men att läget kanske inte blir lika betungande för hälso- och sjukvården. Vi försöker vara på hugget. Varje våg har sin karaktär och vi vet ännu inte om det blir en våg av det här. 

"Tar ett tag"

Över hälften av länsborna har fått en första dos vaccin. Fler än var tredje i länet är fullvaccinerad. 

– Det är väldigt bra och jag är försiktigt positiv i alla fall. 

Hur kan de som har fått två doser i länet bete sig?

– Med tanke på deltavarianten kommer Folkhälsomyndigheten förtydliga kring vad som gäller med en respektive två doser senare i veckan. Har man fått två doser och det har gått två veckor har man en väldigt bra skydd mot svår sjukdom. 

Till hösten, när ännu fler är vaccinerade, tror du att covid-19 mer blir en sjukdom som andra?

– Det kommer ta ett tag innan jag, eller någon annan, vågar säga att det här är över. Sommaren är en period där man kan lätta på många restriktioner, men vi får se i höst. Förhoppningsvis kommer vi inte behöva ha så många.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt