Annons:

Polisen får större möjligheter – vill få stopp på buskörandet

Åklagarmyndigheten hoppas att förändringen minskar störningarna från buskörning. Foto: MostPhotos

Polisen får större möjligheter – vill få stopp på buskörandet

Polisen får utökade möjligheter att bötfälla direkt på plats. Spelar man hög musik på ett störande sätt kan man nu få böter på stående fot.

Annons:

Hög musik upplevs som störande av många – och kanske främst musik som kommer från fordon. Från och med den 1 juli kan polisen ge böter på 1 000 kronor direkt och brottet rubriceras som förargelseväckande beteende.

Att köra vattenskoter på ett störande sätt kan också ge böter direkt och då på 1 500 kronor.

– Det här är störningar som drabbar väldigt många människor i deras hem eller när de vill koppla av på sin fritid. Sommaren är den tid när både vattenskotrar och högljudda bilkaravaner är absolut vanligast. Därför har jag beslutat att det här ska gälla redan från den 1 juli, säger riksåklagare Petra Lundh i ett pressmeddelande.

Polisen tror att åtgärderna kan ge effekt:

– Detta är mycket välkommet och både underlättar och effektiviserar arbetet med att lagföra denna typ av brott. Dessutom avlastas vår utredningsverksamhet, som många gånger kan behöva prioritera ner dessa typer av ärenden till förmån för grövre brottslighet, säger Jesper Molander, polisinspektör vid NOA.

Fakta

Vad är ordningsbot?

Ordningsbot är en form av böter som utfärdas av polis (eller i vissa fall personal från Tullen och Kustbevakningen) direkt på platsen för brottet. Om den som får boten accepterar den gäller det som en lagakraftvunnen dom. Ordningsbot kan komma ifråga för brott som enbart har penningböter i straffskalan och används främst för olika typer av trafikbrott. Det är riksåklagaren som beslutar vilka brott som kan ge ordningsbot.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt