Annons:

Vi befinner oss i ett avgörande årtionde för mänsklighetens framtid på jorden, menar forskarna bakom artikeln Foto: Pixabay

Varning om klimatnödläge skärps

Jorden närmar sig redan nu oåterkalleliga klimateffekter, menar en internationell grupp forskare som därmed skärper en tidigare varning, rapporterar Sveriges Radio.

Annons:

Efter sommarens skogsbränder i USA och översvämningar i Europa publiceras idag en alarmerande artikel i tidskriften BioScience, undertecknad flera internationella forskare. Artikeln är en uppdatering av en tidigare varning om klimatnödläge som publicerades för två år sedan och som skrivits under av 14 000 forskare i mer än 50 länder.

– Årtiondet mellan 2020 och 2030 är inget mindre än ett avgörande årtionde för mänsklighetens framtid på jorden, säger Johan Rockström, professor i jordsystemvetenskap vid universitetet i Potsdam och en av författarna bakom artikeln.

 

Slutdatum för fossila bränslen

Enligt forskarna är den viktigaste åtgärden att sätta ett globalt slutdatum för utvinning av fossila bränslen och att förbränningsmotorn fasas ut. Nummer två är att sätta ett globalt pris på kol. Nummer tre är att stoppa förlusten av biologisk mångfald i världen. Författarna uppmanar också till ett större fokus på växthusgasen metan som är en ännu kraftfullare värmare än koldioxid.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt