Annons:

På onsdagen låg riktpriset för bensin, hos de stora kedjorna, på 16,59 kronor per liter. FOTO: MostPhotos.

Bensinpriset fortsätter att öka - fyra kronor dyrare än i fjol

Det svider i plånboken att tanka bensin och diesel just nu. Stigande oljepriser och en stark efterfrågan på drivmedel gör att bensinpriset har ökat. 

Annons:

Priserna vid svenska bensinpumpar ligger en bra bit över 16 kronor litern, i fjol var nivåerna rekordlåga och en liter bensin kostade knappt 12 kronor, detta rapporterar TT.

Att bensin och diesel har blivit dyrare har flera orsaker, menar Johan G. Andersson, vd för Svenska Petroleum och biodrivmedel institutet, SPBI.

– Efterfrågan är tillbaka på nivåerna som var före pandemin. Under pandemin har man stängt ner mycket kapacitet för att anpassa sig till efterfrågan, och det tar tid att få tillbaka den kapaciteten, säger han till TT.

Högre efterfråga på olja

Biobränslen är i regel dyrare och påverkas av andra faktorer, alltifrån spannmålsmarknaden till tillgången på skogs- och slakteriavfall. Från och med söndag ökar andelen biodrivmedel som ska blandas i bensin och diesel. 

– Huvudorsaken är att råoljepriset i dag ligger på drygt 75 dollar per fat, för ett år sedan låg det på 30 dollar per fat. Men sjunker råoljepriset kompenserar det för högre priser på biodrivmedel, säger Johan G Andersson.

Annons:

Elliot Klint

elliot.klint@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt