Annons:

Inget beslut är taget om att korta dosintervallet i länet. Foto: MostPhotos

Inget beslut om att korta dosintervallet i länet

Flera regioner har valt att korta tidsintervallet mellan vaccindoserna mot covid-19. Region Kalmar län har ännu inte tagit något beslut kring det. 

Annons:

I bland annat Stockholm, Sörmland och Västmanland kan invånarna få sin andra dos av Pfizer eller Modernas vaccin redan efter fyra veckor istället för sju veckor som gällt tidigare.

Det är något som statsepidemiologen Anders Tegnell välkomnat med anledning av deltavarianten.

– Vi har tidigare tryckt på att vi behöver vaccinera så många som möjligt med dos ett men när det nu finns vaccintider över är det ett rimligt beslut att korta tiden. Två doser ger också ett bättre skydd och det är extra viktigt just nu för att minska spridningen av smittsamma varianter, säger Tegnell till SvD.

I Region Kalmar har det diskuterats utan att något beslut fattats.

– Det har gjorts i vissa regioner och vi har diskuterat det men inte tagit något beslut än. Vi ser ändå att det ser positivt ut med 16-17-åringar, där vi ligger på 40 procent på väldigt kort tid. Jag tycker att det är fantastiskt fort, säger vaccinsamordnaren Marie Ragnarsson.

När kan ett beslut tas?

– Diskussionerna fortsätter nästa vecka. Vi ser och följer bokningarna nästa vecka. Om vi ska förändra i intervallerna måste man också ha rätt vaccin tillgängligt. Det kan se enkelt ut, men det är inte så enkelt som det ser ut. 

Det finns fortsatt lediga tider att boka sig på. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt