Hovrätten skärper straffen för två av tre inblandade och utvisar ytterligare en. Foto: Pixabay/Arkivbild
En kvinna i 35-årsåldern från Västervik och en man i 45-årsåldern från Hultsfred inledde ett förhållande. De båda lärde känna en man i 40-årsåldern bosatt i Västervik.
Tidigare i höstas dömdes dessa tre till fängelse för att ha förvarat en stor mängd narkotika i kvinnans källarförråd i Västervik. Vid polisens husrannsakan hittade man drygt 3 700 tabletter, motsvarande knappt 650 gram, Captagon, vilket innehåller amfetamin. Även 200 tabletter tramadol hittades.
Polisen stötte på kvinnan i centrala Västervik i maj i år och hon uppfattades då som nervös och ska ha blivit röd i ansiktet vid frågor rörande narkotika.
När kvinnans lägenhetsförråd upptäcktes hittade man den stora mängden narkotikaklassade tabletter.
Alla tre greps
En kort stund senare hittade man också hennes man i en bil i närheten. Så småningom greps också mannen i 40-årsåldern, som ansetts vara hjärnan bakom det hela.
Genom bland annat telefonavlyssning och teknisk bevisning, däribland dna-spår, kunde tingsrätten slå fast att 40-åringen använt parets källarförråd för att förvara narkotikan. Man kunde även fastslå att det här har skett med parets vetskap.
Tingsrätten dömde huvudmannen för grovt narkotikabrott till 26 månaders fängelse och därefter utvisning från Sverige utan rätt att återvända. Trots att socialtjänsten uttryckt att det inte var det bästa för de minderåriga barnen såg rätten annorlunda på utvisningsfrågan. Rätten menade att han valt att ställa sig vid sidan om det offentliga samhället och valt att ägna sig åt grov kriminalitet.
Övriga två dömdes för narkotikabrott till 18 månaders fängelse. Åklagaren ville att mannen också skulle utvisas, men den begäran avslog tingsrätten.
Flera ändringar av hovrätten
Nu har fallet prövats även i Göta hovrätt. Hovrätten väljer att ändra en del kring påföljderna för de tre personerna. Huvudmannen döms fortsatt till 26 månaders fängelse och därefter utvisning. Till skillnad från tingsrätten anser dock inte hovrätten att utvisningen ska gälla för alltid. Mannen får återvända till Sverige efter tio år.
När det gäller de övriga två ändrar hovrätten domen så att även de båda döms för grovt narkotikabrott till 26 månaders fängelse. Hovrätten anser inte att det finns skäl att särbehandla de två personerna vid val av rubricering.
"NN har tillhandahållit förrådet och har därigenom haft en viktig roll, eftersom hon möjliggjort förvaringen", skriver man bland annat.
Mannen från Hultsfreds kommun döms också till utvisning i hovrätten. Han ska utvisas efter avtjänat straff, men mot bakgrund av den anknytning han har till Sverige genom sina barn får han återvända igen efter tio år.
Hovrätten var enig.